Доступність посилання

ТОП новини

Front Line Defenders б’є на сполох щодо ситуації з запорізькою активісткою Радченко


Раїса Радченко
Раїса Радченко
Міжнародний фонд захисту осіб, що відстоюють права людини – Front Line Defenders, – реагуючи на звернення Центру громадянських свобод щодо справи запорізької активістки Раїси Радченко, виступив із заявою «Громадська активістка Раїса Радченко зазнає примусового психіатричного лікування».

У заяві, оприлюдненій у п’ятницю, мовиться, що «примусове психіатричне лікування Раїси Радченко може бути пов’язане з її правозахисною діяльністю», а також наголошується, що «використання примусового психіатричного лікування проти правозахисників є неприйнятним».

Front Line Defenders звертається до української влади та наполягає: по-перше, переглянути судове рішення та звільнити Раїсу Радченко з психіатричної лікарні; по-друге, провести незалежне медичне обстеження Раїси Радченко, а також провести ефективне та неупереджене розслідування обставин її госпіталізації та лікування; по-третє, вжити всіх необхідних заходів, щоб гарантувати фізичну та психологічну безпеку та неушкодженість Раїси Радченко; і, передусім, гарантувати, що за будь-яких обставин правозахисники в Україні зможуть здійснювати свою законну діяльність без побоювання репресій та інших обмежень.

Напередодні уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська повідомила, що справа громадської активістки Раїси Радченко від минулої п’ятниці перебуває на її особистому контролі.

Як повідомляло Радіо Свобода, 15 липня Запорізький суд погодився з психіатрами і залишив активістку Раїсу Радченко на примусовому лікуванні в обласному психіатричному диспансері. У понеділок відбулося перше судове засідання у справі активістки. Її родичі та знайомі вражені таким рішенням суду, адвокати готують апеляцію, а лікарі – чергові дози медикаментів. Сама активістка каже, що проти неї почались репресії з боку міської влади, яка хоче закрити їй рота.

Минулого року Раїса Радченко зібрала 11 тисяч підписів за відставку міського голови Запоріжжя Олександра Сіна. А після її чергового візиту до адміністрації президента України втратив посаду керівник районного управління МВС.
XS
SM
MD
LG