Доступність посилання

ТОП новини

УПЦ (МП) намагається повернути українців у лоно російської імперії – Мірошниченко


На майдані Незалежності у Києві, 25 липня 2013 року.
На майдані Незалежності у Києві, 25 липня 2013 року.
Київ – Українська православна церква (Московського патріархату) є об’єднавчим чинником для українського народу та сприяє поглибленню співпраці з країнами-сусідами, заявляють напередодні святкування 1025-річчя Хрещення Русі керівники Партії регіонів. Тим часом частина представників парламентської опозиції саме УПЦ (МП) звинувачує у спробі розколу українського суспільства. Тоді як відносини між іншими церквами вважають нормальними. В Українській православній церкві (Московського патріархату) говорять про те, що і влада, й інші релігійні конфесії в Україні напередодні Хрещення Русі роблять кроки для запобігання конфліктів.

ЗАВАНТАЖИТИ


Цього року Хрещення Русі різні церкви, представлені в Україні, святкують у різний час і по-різному. Так, православні Московського патріархату відзначають свято на державному рівні, його відвідають президенти України та сусідніх держав.

Керівник синодально-просвітницького відділу УПЦ (МП) протоієрей Георгій Коваленко вважає, що релігійна багатоманітність не шкодить Україні і не перешкоджає консолідації українського суспільства.

«В Україні діють різні церкви, і всі вони мають змогу відзначати це велике свято, – каже він. – Зокрема, греко-католики святкуватимуть його пізніше, Гадаю, це дружній крок і з їхнього боку, і з боку держави, це є намаганням унеможливити конфронтації та конфлікти на релігійному ґрунті».

Спроби розколу за релігійною ознакою консолідують українців

Колишній депутат від «Нашої України», настоятель київського храму Бориса і Гліба Української автокефальної православної церкви отець Юрій Бойко критично оцінює дії Української православної церкви (Московського патріархату) з підготовки до свята Хрещення Русі. Однак саме цей негатив спонукає українців єднатися, підсумовує Юрій Бойко.

Держава і російська церква по суті проводять політичне свято. І це, проти їх волі, працює на користь українців, збільшує їхню самосвідомість
Отець Юрій Бойко
«Те, що відбувається, що нав’язується державною ідеологією, підвищує самосвідомість українців. Українці вважають себе православними, і все більше не приймають заполітизованості церкви, яку просувають з боку Росії. Їдучи в метро, ми бачимо величезну кількість білбордів (ще й невдало зроблених) з предстоятелем УПЦ митрополитом Володимиром. Це відштовхує. Ювілеї стають надуманими, з політичною метою змінюється день святкування Хрещення Русі. Держава і російська церква по суті проводять політичне свято. І це, проти їхньої волі, працює на користь українців, підвищує їхню самосвідомість», – каже священик.

Церковні свята допомагають порозумітися Януковичу і Путіну – Партія регіонів

Михайло Чечетов, перший заступник голови фракції Партії регіонів, вважає, що об’єднавчим фактором для України є саме церква Московського патріархату. За його словами, вона не лише консолідує українців, але й сприяє кращим стосункам із російським та іншими слов’янськими народами.

Спільна церква сприяє укріпленню дружби слов’янських народів. В нас тече одна кров
Михайло Чечетов
«Треба дивитися ширше. Не з позиції хутора, а з позиції єднання братніх українського, російського та інших народів. Нині із Заходу йде економічна криза, вона зачіпає Україну і Росію. Але спільне свято Хрещення Русі дає змогу главам обох держав зустрітися і виробити спільні амортизатори для пом’якшення кризових явищ, – каже народний депутат. – Спільна церква сприяє зміцненню дружби слов’янських народів. Ми як брати, які виросли, живуть у різних помешканнях, мають свої родини. Але в нас тече одна кров. Це буде свято єднання. І якщо окремі пройдисвіти будуть робити провокації, то стане зрозуміло, що вони добра Україні не бажають».

Депутат-свободівець Ігор Мірошниченко висловив Радіо Свобода протилежну думку. Він наголосив, що різні церкви в Україні не мають між собою непорозумінь. Винятком є Українська православна церква (Московського патріархату), яка, на його думку, є єдиним фактором розколу українського суспільства.

Поширення ідеї «Русского мира» через церкву – наразі єдиний спосіб, яким Росія може повернути Україну в імперське лоно
Ігор Мірошниченко
«Україні потрібна єдина Помісна церква, поза сумнівом. І єдині, хто цьому опираються – УПЦ (МП). Вони в Україні реалізують російські інтереси, намагаються повернути українців у лоно імперії якщо не політичним, то релігійним шляхом. Будуючи храми, роблячи начебто богоугодну справу, ця церква розкроює суспільство. Це фактично не церковна, а політична організація. Зверніть увагу: УПЦ Київського патріархату не мають проблем у стосунках з УАПЦ та греко-католиками. Тоді як поширення ідеї «Русского мира» через церкву – наразі єдиний спосіб, яким Росія може повернути Україну в імперське лоно», – каже Мірошниченко.

Від середи в Україні тривають святкові заходи з нагоди 1025-ліття Хрещення Русі. Зокрема, до України прибувають лідери більшості світових православних церков, а також російський, сербський та молдовський президенти. Від українських церков у цих заходах бере участь лише УПЦ (МП).

Свої відзначення річниці Хрещення Русі Українська православна церква Київського патріархату проводитиме у ці ж дні, 27–28 липня, однак у Києві вони не перетинаються з офіційними державно-церковними заходами. Українська греко-католицька церква відзначатиме Хрещення Русі у серпні, саме в ті дні, коли князь Київський Володимир хрестив киян 1025 років тому.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG