Доступність посилання

ТОП новини

Страсбурзький суд ухвалив вердикт у справі Ходорковського. Хто ж переміг?


Брюссель – Європейський суд з прав людини у четвер оголосив, що судовий розгляд у Росії справ колишнього нафтового магната Михайла Ходорковського та його партнера Платона Лебедєва був несправедливим. Водночас їхні карні справи, на думку Страсбурзького суду, мали солідні підстави, а політичних мотивів у них не було. З останнім твердженням не зовсім погоджується експерт із французького Інституту Томаса Мора Жан-Сільвестр Монґреньє, який до того ж вбачає у справі Ходорковського спільні риси зі справою Юлії Тимошенко.

Європейський суд з прав людини відхилив скаргу колишніх керівників ЮКОСа Михайла Ходорковського і Платона Лебедєва у тій частині, де йдеться по політичну вмотивованість їхнього кримінального переслідування. Страсбурзький суд вважає також, що протягом процесу не було суб’єктивного підходу з боку суддів. Однак нинішнє рішення звертає увагу, що «влада не поважала конфіденційності контактів між заявниками та адвокатами», а «отримання та вивчення доказів у суді було несправедливим».

Водночас, на думку Жан-Сільвестра Монґреньє, експерта з паризького Інституту Томаса Мора, політичні мотиви у справі Ходорковського таки були.

Є чіткі політичні мотиви з боку Путіна, присутнє бажання Путіна відсторонити потенційного суперника.
Жан-Сільвестра Монґроньє
«Мені здається, що там все ж присутні політичні обставини. Є чіткі політичні мотиви з боку Путіна, – каже французький експерт. – Безумовно, якщо брати до уваги те, як функціонує Росія, та її загальнодержавну корупцію, то, за бажанням, звинуватити Ходорковського та ЮКОС було нескладно. Звичайно, що підстав для цього є достатньо. Але коли оцінювати час (ув’язнення) та манеру, в якій все відбувалося, то поза сумнівом, там присутнє бажання Путіна відсторонити потенційного суперника, підпорядкувати собі те, що ми називаємо олігархами».

«Це – спосіб роботи спадкового авторитаризму» – експерт

Порівнюючи справу Ходорковського зі справою Юлії Тимошенко, Жан-Сільвестр Монґреньє зазначає, що Тимошенко перед ув’язненням вже була при владі, а політична боротьба з її участю була відвертою та відкритою. Тим часом навколо Михайла Ходорковського тільки зароджувалися серйозні політичні амбіції.

Втім, є у цих двох справах і спільні риси.

Це – авторитарні імпульси. Йдеться про те, як позбутися супротивника.
Жан-Сільвестр Монґреньє
«Це – авторитарні імпульси. Це – спосіб роботи спадкового авторитаризму та його політичні проблиски, які зрештою, виявилися доволі брутальними, – каже експерт. – Вони виходять далеко за рамки конкуренції та змагань між лідерами, адже йдеться про те, як позбутися супротивника».

Однак, зауважує Монґреньє, в Україні все ж проблема політичних переслідувань через судочинство не така загострена, як в Росії. На цю суттєву хибу російської влади часто звертають увагу представники різних установ ЄС.

На цьому наголошує і Олександр Краснов, адвокат Платона Лебедєва.

Європейський парламент, парламенти численних європейських держав, політики інших країн Європи визнали, що слідство було політично мотивованим.
Олександр Краснов
«На мою думку, Європейський суд (з прав людини) вступив у дискусію з іншою інституцією об’єднаної Європи, – каже він. – Нам відомо, що Європейський парламент, парламенти численних європейських держав, політичні лідери, політики інших країн Європи визнали, що слідство щодо Ходорковського та Лебедєва було політично мотивованим».

Часткова перемога і для Кремля, і для захисту

Саме політично мотивовані розправи адміністрації Володимира Путіна над опозиційними лідерами вважають найбільшою проблемою і слабкістю російської демократії. Останнє з них – минулотижневе засудження до 5-річного терміну блогера-опозиціонера Олексія Навального.

Втім, нинішнє рішення Страсбурзького суду може розглядатися як часткова перемога і для Кремля, і для захисту Ходорковського та Лебедєва. Перші зітхнули з полегшенням, бо політичного характеру у цій справі у Страсбурзі не визнали. Другі, зокрема, адвокати засуджених, заявляють, що рішення Євросуду з прав людини для них є успіхом, адже судове переслідування було розцінене як несправедливе.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG