Доступність посилання

ТОП новини

Гіркий присмак у відносинах України і Росії після свят


Cвяткування 1025-річчя Хрещення Русі за участі Віктора Януковича і Володимира Путіна, Київ, 27 липня 2013 року
Cвяткування 1025-річчя Хрещення Русі за участі Віктора Януковича і Володимира Путіна, Київ, 27 липня 2013 року
Негайна реакція Росспоживнагляду із забороною ввезення до Росії «українського шоколаду», насамперед, із фабрик Петра Порошенка «Рошен», та фактично миттєва вимога російського посольства до української влади щодо повернення на місце вкраденої у Києві меморіальної дошки пам’яті Петра Столипіна доповнюють не цілком оптимістичну картину українсько-російських відносин. Ця картина проглядалася вже в суботу й неділю, коли під час святкування 1025-річчя Хрещення Русі з участю Віктора Януковича і Володимира Путіна молебень на Володимирські гірці відбувся у фактичній порожнечі довкола святкових делегацій, за відсутності народу. Окрім цього, дивно виглядали у ці дні в Києві напади цивільних на активісток і лідерів жіночої організації Femen, які збиралися протестувати проти приїзду Володимира Путіна до України.

Західні оглядачі зауважили, що в Києві у суботу і неділю фактично відбувалися два різні відзначення 1025-річчя Хрещення Русі, коли президент Росії Володимир Путін і патріарх Російської православної церкви Кирило закликали українців до так званої духовно-політичної єдності з Москвою, а багато українців, включно з протестами опозиції та Femen, засуджували це і відзначали, що князь Володимир Великий хрестив Русь із метою наближення її до Європи.

Багатьох вразило те, як жорстоко невідомі люди побили у суботу в Києві лідера руху Femen Ганну Гуцол. Вона сама розповіла про атаки невідомих у цивільному на активісток організації та російського фотографа, що був з ними у суботу. «Ми запланували на 16:30 в суботу протест проти приїзду Путіна, який мав називатися «Путіне, забирайся до пекла!» і мав відбутися в центрі Києва. І у той час, коли три активістки Femen і разом з ними російський фотограф Дмитро Костюков виходили з під’їзду і прямували до таксі, на них напала група невідомих людей у цивільному і почала їх бити та затягувати до автомобіля», – заявила Ганна Гуцол.
Активістки Femen заявляють про побиття невідомими
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Телеканал «Інтер» показав, як одиноко і порожньо було, за повної відсутності хоча б якоїсь масовки нібито з народу, довкола чільних учасників молебню минулої суботи до 1025-річчя Хрещення Русі на Володимирській гірці, де ні слова не було сказано про Україну та про українців.

Тому не дивно, що вже у неділю під час організованої Київським патріархатом хресної ходи і молебню на Володимирській гірці зібралися тисячі учасників. Під час молитви біля пам’ятника Святому Володимиру патріарх Української православної церкви Київського патріархату Філарет наголосив: «Вчора на цьому місці патріарх Московський молився для лідерів православних держав та представників влади, а сьогодні Київський патріархат зібрав на молитву український народ».

У понеділок з’явилися вже російські ноти і заборони для України

Своєрідним лакмусом підсумків спільного святкування 1025-річчя Хрещення Русі та закликів до українців президента Росії та російського патріарха про «духовну єдність» та «один народ» стало у понеділок повідомлення від Росспоживнагляду про заборону ввезення в Росію «українського шоколаду». Насамперед, із чотирьох фабрик фірми «Рошен», які належать відомому українському політикові Петру Порошенку, котрий виступає, як і чимало інших представників українського бізнесу, за тіснішу євроінтеграцію Києва.

Голова Роспотребнагляду Геннадій Онищенко так і сказав: «Дані вказівки митним органам про заборону ввезення на територію нашої держави кондитерських виробів компанії «Рошен»… На жаль, наші підозри виправдалися, про що ми чесно жалкуємо», – наголосив цей чільник із російської влади.

У понеділок вранці в Києві помітили зникнення меморіальної дошки російському прем’єр-міністрові часів царської Росії Петрові Столипіну. Цей міністр, до речі, свого часу відзначився як ненависник всього українського, заборон на українську мову, культуру, відзначення пам’яті Тараса Шевченка. Столипіна вбив у Києві у вересні 1911 року агент охранки, есер Дмитро Богоров. Поховали Столипіна на території Києво-Печерської лаври.
Місце пам’ятного знаку Петрові Столипіну, Київ, 29 липня 2013 року
Місце пам’ятного знаку Петрові Столипіну, Київ, 29 липня 2013 року
Сьогодні ж посольство Росії передало ноту МЗС України з вимогою повернути цю меморіальну дошку на місце та віднайти й обов’язково покарати винних. Про це інформувала пресу представник Міністерства закордонних справ України Олена Ващенко.

«Міністерство закордонних справ отримало ноту посольства Росії у Києві, яка стосується зникнення меморіальної дошки Петрові Столипіну з будинку по вулиці Гончара, 33, у Києві. МЗС у свою чергу звернулося до компетентних органів з метою проведення перевірки зазначеної ситуації. Ми переконані, що за результатами перевірки будуть вжиті усі необхідні заходи», – сказала Ващенко.

Тому не дивно, що оглядачі на Заході відзначають своєрідний гіркий присмак святкових відвідин України президентом Росії Путіним. Швейцарський експерт Рудольф Герман зазначив, що «київське керівництво до цього часу уникнуло чіткого позиціонування відносин» із Москвою», і прогнозував збільшення ознак цього позиціонування вже найближчим часом.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG