Доступність посилання

ТОП новини

За «Рошеном» будуть труби, за трубами будуть сири, а за сирами буде ще щось – Огризко


Київ – Росспоживнагляд заборонив постачання до Росії продукції української компанії Roshen. Як заявив голова цього відомства Геннадій Онищенко, експертиза продукції Roshen, відібраної в торгових мережах Москви, показала, зокрема, що в молочному шоколаді був бензапірен. У корпорації Roshen, яку пов’язують із відомим українським політиком Петром Порошенком, у відповідь зазначають, що на її адресу не надходили офіційні претензії з боку російської санітарної служби.

Кондитерська корпорація Roshen об’єднує чотири українські фабрики у Києві, Маріуполі, Кременчуці та Вінниці. Водночас вона має виробництва у російському місті Липецьку, завод в Угорщині. За межі України продають понад половину продукції корпорації. Шоколад українського виробника експортують, зокрема, до Сполучених Штатів, Канади, Німеччини та до Росії.

За словами Геннадія Онищенка, експертиза продукції Roshen, відібраної в торговельних мережах Москви, показала, що кондитерські вироби «не відповідають заявленим параметрам».

Порушено вимоги до якості і безпеки
Геннадій Онищенко
«Порушено вимоги до якості і безпеки. Є підстави говорити про системні порушення чинного в нашій країні законодавства про захист прав споживачів», – стверджував глава Росспоживнагляду. Мовляв, у молочному шоколаді виробництва української корпорації, який реалізовували у столиці Росії, був бензапірен. Мається на увазі хімічна сполука, речовина першого класу небезпеки, яка шкодить людині навіть при малій концентрації.

Порошенко не коментує

Радіо Свобода зв’язалося з Петром Порошенком, але він сказав, що не буде коментувати претензії Онищенка.

«Ці речі має коментувати Roshen. І справа уряду зараз, щоб політика не втручалася в ці речі», – сказав Петро Порошенко.

У відповідь на заяву Онищенка у корпорації Roshen заявили про сумніви відносно правильності відбору Росспоживнаглядом зразків для проведення аналізів. Про це йдеться у повідомленні Roshen. За цими даними, офіційного повідомлення від відомства Онищенка про заборону на постачання до Росії продукції компанії не надходило.

Невідповідність імпортної продукції виявлена на політичне замовлення з Кремля?

Колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко зазначив у коментарі для Радіо Свобода, що чергові претензії «Росспоживнагляду» до українських виробників є невипадковими. Це відомство неодноразово виявляло невідповідність імпортної продукції «заявленим параметрам», коли на це було політичне замовлення з Кремля (це, зокрема, стосується також продукції із Грузії, коли там не втратив вплив президент Саакашвілі, й продукції із Молдови). Тому про санітарні норми тут не йдеться, а йдеться про намагання Кремля не випустити колишні радянські республіки зі сфери свого впливу, наголосив Володимир Огризко.

Я побоююся, що цим не обмежиться і що чим ближче до Вільнюського саміту, тим загроза нестандартних ситуацій в Україні зростатиме
Володимир Огризко
«На мою думку, випадкових збігів у заяві Онищенка бути просто не може. За «Рошеном» будуть труби, за трубами будуть сири, за сирами буде ще щось. Це – одна й та сама лінія. Більше того, я побоююся, що цим не обмежиться і що чим ближче до Вільнюського саміту, тим більше загроза нестандартних ситуацій в Україні зростатиме», – зазначив Володимир Огризко.

Екс-керівник української дипломатії наголосив: поки євроінтеграція України не завершиться успіхом, сусід на сході постійно виставлятиме «санітарні претензії».

«Ніякої війни торгової там немає»

Заборона Росії на ввезення кондитерських виробів української компанії Roshen не є торговою війною. Про це заявив перший віце-прем’єр України Сергій Арбузов, інформує «Прайм».

Буде формуватися група, яка займеться розслідуванням цього питання
Сергій Арбузов
«Ніякої війни торгової там немає. Зараз ми займаємося цим процесом. Буде формуватися група, яка займеться розслідуванням цього питання. Думаю, через два-три дні ми розберемося і зможемо зробити заяву», – запевнив Арбузов.

У середині липня цього року Геннадій Онищенко вже скаржився на якість кондитерських виробів з України і зазначав, що в його відомстві незадоволені, зокрема, саме продукцією Roshen.

Тим часом у Roshen можуть виникнути проблеми із реалізацію не лише в Росії, а й у ще одній пострадянській державі – Молдові. Фахівці тамтешнього Агентства з безпеки продовольства не виключають проведення вибіркового тестування продукції української корпорації Roshen. Про це в ефірі телеканалу Publika заявив заступник директора Агентства Ґріґоре Порческу, передає агенція «Укрінформ».

Бензапірен – токсична речовина, але ми не маємо наміру її шукати в шоколаді, оскільки вона там не міститься
Ґріґоре Порческу
«Бензапірен – токсична речовина, але ми не маємо наміру її шукати в шоколаді, оскільки вона там не міститься. Водночас ми в змозі провести і, швидше за все, проведемо вибіркове тестування продукції, щоб переконатися, в чому насправді полягає проблема», – заявив Порческу.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG