Доступність посилання

ТОП новини

У США зі звинуваченого у справі WikiLeaks зняли найтяжче звинувачення, визнали винним за іншими


Брадлі Маннінґа ведуть на суд, 30 липня 2013 року
Брадлі Маннінґа ведуть на суд, 30 липня 2013 року
Суддя військового суду у США виправдала у вівторок рядового армії Брадлі Маннінґа, затриманого за видачу сайтові WikiLeaks таємних матеріалів, за найтяжчим звинуваченням у допомозі ворогові, але визнала його винним за іншими 19 звинуваченнями – п’ятьма у шпигунстві, п’ятьма у крадіжці й низці інших.

Вирок йому військовий суд у військовому містечку Форт-Мід у штаті Меріленд має почати визначати в середу. За підрахунками агентств, максимальний можливий термін за цими звинуваченнями формально може скласти близько 130 років позбавлення волі.

Протягом процесу, який тривав майже два місяці, державне обвинувачення змальовувало колишнього аналітика розвідки як зрадника, який знав, що видані ним таємниці прочитають і вороги Америки, але свідомо пішов на це. Сам Маннінґ заперечував це і, визнавши свою вину частково, заявляв, що викрав таємні документи, щоб збудити публічне обговорення військової і зовнішньої політики США.

Брадлі Маннінґа звинувачують у тому, що в 2009–10 роках, служачи в Іраку і маючи доступ до документів найвищої категорії секретності, він скопіював загалом понад 700 тисяч таких документів, серед них понад 470 тисяч польових рапортів бойових командирів військ США в Іраку й Афганістані, близько 250 тисяч американських дипломатичних телеграм, а також інші матеріали, серед них відеозаписи бойових операцій, і на початку 2010-го передав їх для публікації сайтові WikiLeaks, який спеціалізується саме на оприлюдненні документів, не призначених для широкого ознайомлення.

Серед цих документів були, зокрема, і повідомлення, які стали викриттям зловживань американських військ щодо своїх супротивників, і інформація про жертви серед мирного населення, яких можна було б уникнути, і дані про іракців та афганців, які допомагали американцям, чи інші дані, які ставили під загрозу війська США та їхніх союзників.
XS
SM
MD
LG