Доступність посилання

ТОП новини

«Міжнародна амністія» закликає тиснути на владу в справі Радченко


Раїса Радченко
Раїса Радченко
Правозахисна організація «Міжнародна амністія» закликає до посилення тиску громадськості на владу України для проведення розслідування примусового лікування в психіатричній лікарні правозахисниці Раїси Радченко.

70-річну правозахисницю Раїсу Радченко відпустили з психлікарні 26 липня. На даний час вона перебуває вдома з дочкою і внуком. За словами її дочки, Дарини Радченко, стан здоров’я її матері погіршився через ліки, які вона приймала у психлікарні.

«Адвокат порадив Раїсі Радченко і її дочці залишатися вдома, попередивши, що наказ про амбулаторне лікування може дуже легко бути змінений на стаціонарне лікування. Раїса Радченко не буде в безпеці доти, поки не скасований наказ про її примусове лікування», – йдеться в заяві «Міжнародної амністії».

«Міжнародна амністія» закликає писати на ім’я генпрокурора Віктора Пшонки і омбудсмена Валерію Лутковську заяви із закликом провести кримінальне розслідування обставин примусової госпіталізації Радченко, зокрема, з питанням про те, від якої саме хвороби лікували правозахисницю.

Крім того, правозахисна організація закликає домагатися незалежного психіатричного огляду Радченко за межами Запорізької області і за участю фахівців Української асоціації психіатрів.

«Міжнародна амністія» також закликає нагадати владі про її зобов’язання не тільки гарантувати безперешкодне виконання своїх обов’язків правозахисниками, але і також захищати їх від насильства, погроз чи помсти, відповідно до Декларації ООН про правозахисників.

За повідомленням «Міжнародної амністії», 13 липня прокуратура почала розслідування за скаргою Дарини Радченко про жорстоке поводження з боку міліції під час примусової шпиталізації її матері. Водночас 22 липня Дарина Радченко отримала повідомлення про те, що вона має з’явитися в суді 1 і 5 серпня у зв’язку з двома адміністративними правопорушеннями про дрібне хуліганство і непокору вказівкам міліції під час примусової госпіталізації її матері. Дарина Радченко вважає, що ці звинувачення мають на меті перешкодити їй в оскарженні дій міліції.
XS
SM
MD
LG