Доступність посилання

ТОП новини

Азербайджанська опозиція відклала повернення до Баку свого висуванця на президента


Рюстам Ібрагімбайов у Тбілісі, фото 30 липня 2013 року
Рюстам Ібрагімбайов у Тбілісі, фото 30 липня 2013 року
Національна рада демократичних сил Азербайджану, яка об’єднує низку опозиційних сил, ухвалила відкласти заплановане було на сьогодні повернення до Баку свого висуванця на посаду президента, відомого сценариста і кінодраматурга Рюстама Ібрагімбайова.

Засідання опозиції відбулося у Тбілісі у Грузії під головуванням самого драматурга. Як вирішили його учасники, повернення до Азербайджану варто відкласти, доки не будуть усунені всі перешкоди для його реєстрації як кандидата на виборах президента, що мають відбутися в жовтні.

Серед таких перешкод – наявність в Ібрагімайова, крім громадянства Азербайджану, також громадянства Росії. Він уже подав заяву про відмову від російського громадянства, але її ще не задовольнили.

Минулого тижня в інтерв’ю Радіо Свобода він заявляв, що не виключає, що його можуть арештувати відразу після приземлення літака в Баку чи через день-два, бо розуміє, що головною метою влади є не допустити його до виборів і до можливості зареєструвати свою кандидатуру.

Деякі засоби інформації в Азербайджані писали, що проти діяча готується справа про уникнення податків Азербайджанським союзом кінематографістів, який він очолює. В Генеральній прокуратурі Азербайджану відмовилися прямо коментувати це.

74-річний Рюстам Ібрагімбайов (також відомий у російському спотворенні як «Рустам Ібраґімбеков»), автор сценаріїв понад 40 радянських і російських фільмів, став висуванцем Національної ради демократичних сил на вибори президента на початку місяця.

Владна в Азербайджані партія «Новий Азербайджан» висунула президента країни Ільгама Алієва кандидатом на цю ж посаду на третій термін поспіль. Він незмінно керує Азербайджаном із 2003 року, змінивши на президентстві свого батька Гейдара Алієва, і через референдум влаштував зняття обмежень на безперервне перебування на президентській посаді.
XS
SM
MD
LG