Доступність посилання

ТОП новини

У США закликають бойкотувати сочинську Олімпіаду і «водку»


Не посилати американських спортсменів на Олімпійські ігри у Сочі та не пити російської горілки закликають у США. Такою є реакція деяких політиків та представників секс-меншин на ситуацію довкола колишнього працівника американських спецслужб Едварда Сноудена та ухвалення Держдумою Росії закону про заборону «пропаганди нетрадиційних сексуальних стосунків». Активісти ЛГБТ-спільноти в середу у Нью-Йорку проводять акцію й вимагають не давати американських віз авторам законопроекту.

Першим бойкотувати Олімпійські ігри у російському Сочі запропонував у США сенатор-республіканець з Південної Кароліни Ліндсі Ґрем. Сенатор, зокрема, вважає, що «надання притулку Сноудену стане ляпасом Сполученим Штатам з боку Росії», і наголошує, що реального «перезавантаження» американсько-російських відносин у кращий бік так і відбулося.

Росія разом з Іраном підтримує сирійський режим Асада, який по-звірячому вбиває своїх громадян
Ліндсі Ґрем
«Справа не тільки у Сноудені. Дозвольте мені пояснити, чим ще займається Росія. Ця країна разом з Іраном підтримує сирійський режим Башара Асада, який по-звірячому вбиває своїх громадян. А тут ще розмови про надання притулку Сноуденові! Дозвольте у цьому зв’язку запитати, чому ми повинні заохочувати таку поведінку і погоджуватися на участь у пропагандистському заході Путіна, чим і є ця Олімпіада?» – зазначив сенатор Ґрем в інтерв’ю телекомпанії Fox.

У Вашингтоні пропозиція сенатора Ґрема про бойкот Олімпіади не знайшла підтримки, оскільки більшість вважає, що «бойкоти – річ неефективна», і від них страждають тільки спортсмени, які наполегливо готуються до змагань. Білий дім взагалі відмовився коментувати можливість бойкоту Олімпіади в російському Сочі.

Не маю наміру займатися спекуляціями з цього питання, тим більше, що до Олімпіади ще далеко
Джей Карні
«Ми продовжуємо співпрацювати з урядом Росії та інших країн, і ми сподіваємося, що пан Сноуден повернеться до Сполучених Штатів. Що стосується Олімпіади, я не маю наміру займатися спекуляціями з цього питання, тим більше, що до Олімпіади ще далеко», – заявив прес-секретар Білого дому Джей Карні.

«Не хочете бойкотувати Олімпіаду – бойкотуйте горілку»

Ідею бойкоту Олімпіади в Сочі обговорювали також американські гей-активісти. Вони обурені ухваленням закону «Про пропаганду нетрадиційних сексуальних стосунків» та затриманням у російському Мурманську групи нідерландців за звинуваченням у пропаганді гомосексуалізму. Однак проти бойкоту виступили американські спортсмени, які дотримуються нетрадиційної сексуальної орієнтації.

Тоді гей-активісти знайшли інший спосіб висловити свій протест. Вони вирішили бойкотувати горілку російського виробництва. Цю ідею висунув популярний письменник і колумніст Ден Севідж.

У своєму блозі він заявив, що за Путіна Росія стає все більше схожою на фашистську державу, й закликав бойкотувати горілку «Столична» та «Російський стандарт». Першими на заклик Севіджа відгукнулися гей-бари в Чикаго, потім у Лос-Анджелесі та інших містах США, а також у Канаді, Великій Британії та Австралії.

Це викликало серйозну стурбованість у виробників горілки. Керівник компанії SPI Group, якій належить бренд «Столична», Вал Менделєєв опублікував відкритого листа до ЛГБТ-спільноти. Він запевнив, що його компанія не має ніякого стосунку до уряду Росії і виступає проти переслідувань геїв.

Наша фірма підтримує світову спільноту ЛГБТ у її боротьбі проти політики уряду Росії
Вал Менделєєв
«Наша фірма підтримує світову спільноту ЛГБТ у її боротьбі проти політики уряду Росії», – заявив Менделєєв.

Він також відзначив, що горілку «Столична» виробляють у Латвії з російських інгредієнтів, а сама компанія базується в Люксембурзі.

Гей-активісти вимагають не давати віз авторам російського закону

Незважаючи на це, в середу у Вашингтоні та Нью-Йорку представники ЛГБТ- спільноти проводять акції протесту та закликають не пити російської горілки й вдатися до інших реальних кроків, щоб «вказати урядові Росії на неприпустимість розпалювання ненависті до представників секс-меншин».

Активісти розмістили петицію на офіційній сторінці Білого дому, де громадяни можуть поставити свій підпис або написати свої вимоги.

Активісти гей-руху, зокрема й російськомовна ЛГБТ-асоціація США, вимагають не давати американських віз ініціаторам та прихильникам російського закону про заборону «пропаганди нетрадиційних сексуальних стосунків».

Лідер московського ЛГБТ-руху Микола Алексеєв повідомив у своєму Twitter, що оргкомітет Московського гей-прайду ухвалив рішення не бойкотувати Олімпіади, а провести Сочинський гей-прайд у день відкриття зимових Олімпійських ігор.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG