Доступність посилання

ТОП новини

Хто відповідає за корупцію в Україні? (Огляд преси)


Київ – Бажання мати іншу міліцію в суспільстві назріло й перезріло давно, констатує газета «День». Уся правоохоронна структура підпорядкована вищим керівникам держави. За такою схемою влаштовано й міліцію. Хто наважиться зламати систему? Хто реально започаткує боротьбу з корупцією, яка є складовою загнивання міліції? Головним борцем із корупцією у кожній державі має бути парламент, адже саме він ухвалює антикорупційні закони, які забезпечують прозорість функціонування державної системи, наголошує газета. Однак, як переконує експерт видання, цинізм старої гвардії народних депутатів, які зараз є у парламенті, просто «зашкалює». Якщо раніше вони були стриманими циніками, то зараз демонстративно висловлюють свою незгоду з тими змінам, що відбуваються. Утім, ситуація зі зменшення рівня корупції в Україні конкретно залежить від трьох виконавців. По-перше, від президента України. Гарант має зрозуміти, що коли він нічого не робитиме для підвищення рівня боротьби з корупцією, аргументом, через який знесуть його владу, – буде корупція. Друга інституція – це Міністерство юстиції, яке координує державну антикорупційну політику, але робить це винятково на папері та у звітах, а не впроваджує написане «в полі». І третя інституція – це правоохоронні органи.

Україна сьогодні – на другому місці за рівнем смертності. Водночас, як зауважує газета «День», українці вкрай необ’єктивно ставляться до свого здоров’я. 45% жителів України оцінюють своє здоров’я як «добре» і планують дожити до 70 років, тоді як у кожного 50-го – рак.

За даними ДАІ, кожне четверте ДТП з тяжкими наслідками в Україні відбувається за участю водіїв напідпитку. Однак, як зауважує газета «Сегодня», все ж більша частина ДТП відбувається через помилки тверезих водіїв. Справа в тому, що в Україні просто не ведеться облік кількості аварій, що сталися через те, що водій хоч і не пив, але перебував у стані, несумісному з керуванням автомобілем. Захворів, втомився, просто не в настрої – все це дрібниці, але, якщо розібратися, вони впливають на стан водія аналогічно алкоголю чи наркотиків. Газета на підставі світових досліджень з'ясувала 5 головних причин, до усунення яких водієві не можна сідати за кермо. Найперша з них – перевтома. Численні експерименти довели, що надмір часу за кермом за ступенем впливу на водія можна порівняти з серйозною дозою алкоголю: швидкість реакції водія, що проїхав 5-6 годин без перерви – як після випитого склянки горілки. А 10 годин їзди без перерви збільшують ризик аварії на 50%. Стаття називається «Коли не можна за кермо».

Тепер для розрахунку пенсії потрібні відомості про зарплату тільки за один період – після 1 липня 2000 року. Докладніше про те, як призначаються пенсії в Україні, розповідає газета «Факти».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG