Доступність посилання

ТОП новини

Просування російського капіталу в Україну пробуксовує – експерт


Усупереч запевненням керівництва України про братерські, дружні відносини з Росією, українська політична та бізнес-еліта не збирається поступатися своїми конкурентними нішами. І тому просування російського капіталу в Україну пробуксовує. Про це заявив в ефірі програми «Ми разом» керівник економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин. Водночас український ринок стає все менш привабливим не лише для російських, а й для західних інвесторів, констатував експерт. Адже економіка Україна вже не один рік не може вийти з кризи, а корупція в державі продовжує зростати.

Український ринок усе менше цікавить іноземний капітал
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:15:08 0:00


Торік ВВП України практично залишився на колишньому рівні, загальний обсяг прямих іноземних інвестицій зріс у першому кварталі цього року (порівняно з торішніми показниками) трохи більше ніж на відсоток. І, наприклад, офшорний Кіпр надав 32% від усіх інвестицій – більше, ніж Німеччина, Росія, Франція разом узяті.

З іншого боку, контрольований Росією Митний союз має слабку привабливість для українського бізнесу, бо зовнішня торгівля України переорієнтується із СНД на ЄС. У таких умовах про експансію російського капіталу в Україну говорити не доводиться, зазначив керівник економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин.

Хоча на рівні регіонів співпраця з російськими інвесторами може приносити вигоду. Передусім це стосується південно-східних українських регіонів, зокрема, Луганщини. Торгівля цієї області з російськими прикордонними областями зростає, повідомляють в обладміністрації. Якщо торік за перше півріччя зовнішньоторговельний обіг між Луганською і Ростовською областями був на рівні 100 мільйонів доларів, то цього року він зріс на 70%.

Деякі підприємства Луганщини на 80% орієнтовані винятково на ринок північно-східного сусіда. Натомість російський інтерес представлений у ключових галузях економіки Луганщини. Але таке становище породжує залежність місцевих компаній від російського ринку збуту. І зрештою, це призводить не лише до економічної, а й політичної залежності від Росії, коли вона поширює свій вплив не тільки на Луганщину, а й на інші сусідні області України.

30.07.2013
Для промисловості Луганщини ринок Росії залишається основним

«Ті умови, які у нас є – це не Сінгапур, і навіть не Грузія, з точки зору інвестиційної привабливості» – депутат облради далі

Тим часом Львівщина належить до тих українських регіонів, в які російський капітал гроші не вкладає. Хоча загалом Львівщина входить до «топ» десяти регіонів Східної Європи за ефективністю вкладеного капіталу й залучення прямих інвестицій. Такою є оцінка європейських експертів. За даними Інституту економічних досліджень, Львівська область за інвестиційною привабливістю поступається в Україні лише Харківській.

31.07.2013
Російський бізнес не вкладає гроші на Львівщині

Львівщина входить до «топ» десяти регіонів Східної Європи за ефективністю вкладеного капіталу й залучення прямих інвестицій далі
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

XS
SM
MD
LG