Доступність посилання

ТОП новини

Арбітри не помирять «Нафтогаз» з «Газпромом» – російський експерт


Київ – Чи зможе Україна домовитися з Росією про зниження ціни на газ, використовуючи рішення судів, програних «Газпромом»? За словами міністра енергетики Едуарда Ставицького, саме ці аргументи Київ використовуватиме у переговорах з російською стороною. Проте, на думку і українських, і російських експертів, відносини «Газпрому» з європейськими компаніями не можуть стати прецедентом для української сторони.

Україна використовуватиме рішення європейських судів за позовами проти «Газпрому» під час переговорів з російською стороною щодо перегляду ціни на газ. Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький.

«Газпром веде судові справи не тільки з Латвією, але і з компанією RWE. Вже програні суди «Газпрому» щодо формули ціни на користь споживача. Ми будемо враховувати ці аргументи у переговорах», – зазначив Ставицький.

Минулого року Польща домоглася зниження ціни газу на 15% після подачі позову проти «Газпрому» до Стокгольмського арбітражу. Упродовж останніх трьох років «Газпром» погодився знизити у середньому на 10% вартість палива для низки своїх клієнтів, зокрема, Німеччини, Австрії, Італії та Франції. Утім, на переконання експерта з енергетичних питань Олександра Нарбута, нинішня команда українських газових переговірників не здатна домовитися про це.

«У переговорній риториці має бути єдина команда переговорників, – наголошує Нарбут. – Якщо вони вестимуться у тому ж вузькому колі, то навряд чи ця риторика буде направлена на суттєві зміни взаємостосунків з великим монопольним постачальником».

Обтяжені політикою

Суди, які виграли європейські компанії, не можуть стати прецедентом у питанні між «Нафтогазом» та «Газпромом», переконаний заступник директора московського Інституту країн СНД Володимир Жарихін, оскільки українсько-російські газові контракти обтяжені політичними умовами. Позов до Стокгольмського арбітражу могла б подати як українська сторона, оскільки цінова політика змінилася, так і російська, оскільки Україна не добирає законтрактовані обсяги палива, каже Жарихін. Але ніхто цього так і не зробив.

«Було зроблено дуже багато заяв, як з боку Києва, так і з боку Москви, – наголошує російський експерт. – Але у реальності ніхто ніякого позову до арбітражу так і не подав, оскільки обидві сторони розуміють, що арбітри тут нічого вирішити не можуть. Це дуже політизоване питання, обтяжене політичними умовами».

У вересні 2011 року президент Віктор Янукович заявив, що Україна підготувала матеріали для вирішення газового спору з Росією у міжнародному арбітражі. Але відразу після цього українські урядовці заявили, що сподіваються на досягнення компромісу під час переговорів.

Українсько-російські переговори про зниження ціни на газ вже стали традиційними – вони тривають понад три роки. Проте численні зустрічі переговірників ніякого результату не дали.

У першому кварталі цього року ціна російського газу для України (з урахуванням харківської знижки 100 доларів) становила 406 доларів за тисячу кубів і була найвищою у Європі.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG