Доступність посилання

ТОП новини

В адміністрації Януковича пропонують ліквідувати 122 прокуратури


Андрій Портнов
Андрій Портнов
Текст проекту закону «Про прокуратуру», підготовку якого завершили в Адміністрації президента, сьогодні направлять на експертизу до Венеціанської комісії. Про це повідомив радник президента України Андрій Портнов.

«Ми розраховуємо, що Венеціанська комісія у вересні зробить свій висновок. Ми очікуємо конструктивних пропозицій і зауважень європейських експертів, на основі яких документ буде відкориговано», – розповів Портнов в інтерв’ю газеті «КоммерсантЪ Украина».

«На це нам потрібно ще близько тижня, після чого законопроект потрапить до парламенту, суб’єктом законодавчої ініціативи буде президент. І якщо на початку жовтня Верховній Раді вдасться ухвалити документ у першому читанні, то до кінця жовтня його необхідно буде ухвалити загалом, щоб розраховувати на його підписання вже в листопаді», – додав радник глави держави.

Як зазначає видання, законопроект передбачає повне скасування загального нагляду, ліквідацію понад сотні прокуратур і скорочення повноважень тих, що залишилися. Термін повноважень, порядок призначення і звільнення генпрокурора залишаться незмінними через конституційні обмеження, і в адміністрації президента зазначають, що це стане предметом критики з боку Венеціанської комісії.

Стосовно структури прокурорських органів, то, за словами Портнова, будуть ліквідовані всі військові, екологічні, транспортні прокуратури – загалом 122. «Після ліквідації загального нагляду та скорочення функції представництва держави в судах вони втрачають практично всі свої функції та повноваження. Запроваджується уніфікована трирівнева система прокуратури – будуть місцеві прокуратури (аналог районних), регіональні (аналог Кримської республіканської, обласних, Київської та Севастопольської міських прокуратур) і Генеральна прокуратура. Це означає, що міські прокуратури в обласних центрах також ліквідуються», – сказав Портнов, додавши, що після вступу закону в силу процес ліквідації прокуратур буде обмежений 6 місяцями.
XS
SM
MD
LG