Доступність посилання

ТОП новини

Антимонопольний комітет може спровокувати підвищення цін – експерт


Київ – Український антимонопольний комітет оголосив, що підвищення ціни на хліб та молоко – це результат картельної змови торговельних мереж, – і погрожує штрафами. Натомість експерти побоюються, що саме втручання цього державного органу в найконкурентніший ринок України може призвести до подорожчання необхідних товарів.

Антимонопольний комітет побачив картельну змову на ринку роздрібної торгівлі. Про це заявив виконувач обов’язків глави цього відомства Рафаель Кузьмін. За його словами, причиною відповідного розслідування став факт завищення цін на соціально значущі товари на 20–30%.

Вони починають домовлятися між собою. Це призводить до завищення цін на соціально важливі продукти: молоко, хліб
Рафаель Кузьмін
«У нас є справа відносно великих торговельних мереж. В усьому світі намагаються обмежити монопольну владу великих торговельних мереж Дуже погано, коли вони починають домовлятися між собою щодо певних речей. Це призводить до завищення цін на соціально важливі продукти: молоко, хліб. З метою збереження конфіденційності не можу повідомити нюанси. Можу лише констатувати, що вже восени буде прийняте рішення щодо такого картелю. У такому картелі беруть участі практично усі великі торговельні мережі», – сказав Кузьмін.

Він також не виключив, що обсяг штрафів, які будуть накладені на торговельні мережі за підсумками розслідування, складе до 10% від обсягу торгового обороту.

Говорити про картельну змову не логічно – Колесник

Ціни на соціальні сорти хліба не змінювалися кілька років, при тому, що ціна на зерно та видатки виробників хліба збільшувалися, зауважує експерт з питань аграрного ринку Марія Колесник.

Якщо хтось купує буханець хліба за 15–20 гривень, то, він має такий рівень доходів
Марія Колесник
«Якщо ми будемо говорити про преміальні сорти, то ми ж не можемо регулювати ціни на якісь прикраси, золото. Якщо хтось купує буханець хліба за 15–20 гривень, то, він має такий рівень доходів, що Антимонопольному комітетові навряд чи треба там втручатися. Якщо по молоку – там великий розбіг по цінах. Там є сезонні коливання, а також вплив загальносвітових тенденцій. У світі останнім роком закупівельні ціни на молоко суттєво зростали», – розповідає Колесник.

На думку експерта, говорити про картельну змову не логічно.

Торговельні мережі хочуть оштрафувати, щоб наповнити держбюджет – Новак

Заяву Рафаеля Кузьміна щодо змови торговельних мереж називає такою, що не відповідає дійсності, і голова Комітету економістів України Андрій Новак. За його словами, саме роздрібна торгівля є одним з найбільш конкурентних ринків в Україні, а відтак ціни на ньому формуються відповідно до співвідношення пропозиції та попиту.

«Це, скоріше, виглядає як завдання по витягуванню додаткових грошей з тих ринків, з яких ще ті гроші можна витягнути на користь державного бюджету, і, звичайно, на користь окремих чиновників. Те, що буде додатково витягнуто з будь-яких суб’єктів господарювання, ці суб’єкти господарювання змушені будуть перекинути на кінцеву ціну своїх послуг, і ми побачимо вищі цині на інші категорії продукції», – каже Андрій Новак.

Водночас він зауважує, що в Україні високою є собівартість харчових продуктів, зокрема, через недофінансування державою аграрного сектору.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG