Доступність посилання

ТОП новини

Внутрішні комплекси Януковича щодо Тимошенко дорого йому обійдуться – Чорновіл


Київ – 5 серпня минає два роки відтоді, як екс-прем’єр Юлія Тимошенко опинилася за ґратами. Загалом її засудили до 7 років ув’язнення за перевищення повноважень під час підписання газових угод із Росією. У Партії регіонів переконують, що для звільнення опозиціонерки є юридичні підстави і політична воля. Тим часом деякі політологи впевнені, що Тимошенко опиниться на волі хіба що ближче до президентських виборів: таким чином влада спробує розсварити опозицію.

Жодна політична сила так не хоче звільнення екс-прем’єра Юлії Тимошенко, як президент Янукович і Партія регіонів, тоді як лідерам опозиції вигідно тримати конкурентку під замком, переконував у коментарі Радіо Свобода депутат-регіонал Михайло Чечетов. На його думку, Тимошенко могла б вийти на волю «за луценківським сценарієм».
Ну, якщо їй подобається там перебувати, то хай перебуває
Михайло Чечетов

«Ну, гаразд, півтерміну вона ще не відбула. Гаразд. Але ж прохання про помилування вона може написати. А сьогодні Власенко кричить, що вона просити не буде. Ну, якщо їй подобається там перебувати, то хай перебуває», – зауважує Чечетов.

Після рішення Європейського суду з прав людини на користь Юлії Тимошенко від подальшого розвитку подій залежить: Україна розвиватиметься чи залишиться державою одного диктатора, зазначає заступник голови фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв.

Тримає Тимошенко у в’язниці не Кримінально-процесуальний кодекс
Сергій Соболєв
«Усі чудово розуміють: єдине, що тримає Тимошенко у в’язниці – це не Кримінально-процесуальний кодекс, не так звана «газова справа», це – рішення, яке прийняв одноосібно Янукович», – вважає депутат.

Тимошенко випустять, щоб послабити опозицію – політолог

Ув’язнення Юлії Тимошенко завдало удару по опозиції і по громадянському суспільству загалом, вважає колишній народний депутат від Партії регіонів Тарас Чорновіл. Але, на його думку, тримаючи екс-прем’єра під вартою, регіонали тільки зміцнили її позиції як політичного лідера.

У центральному офісі Партії регіонів відбувалася нарада на високому рівні. І там було дуже чітко визначено, що у жодному випадку її не можна арештовувати
Тарас Чорновіл
«Я детально знаю, що буквально за два тижні до цього арешту у центральному офісі Партії регіонів відбувалася нарада на високому рівні, де обговорювалося питання щодо суду над Юлією Тимошенко, – розповідає Чорновіл. – І там було дуже чітко визначено, що у жодному випадку, за жодних обставин її не можна арештовувати, суд треба, щоб максимально затягувався, а вона дискредитувалася, втягувалася у конфлікти з іншими лідерами опозиції. Тому для влади це повне безглуздя, а внутрішні якісь страхи і комплекси Януковича будуть йому занадто дорого коштувати»

У політичній волі президента звільнити екс-прем’єра сумнівається політолог Сергій Таран. Каже: якби такий намір у провладних сил був, політик давно опинилась би на свободі, враховуючи що «питанням Тимошенко» завершуються фактично всі переговори Віктора Януковича із Заходом, а від Митного союзу він так чи інакше відмежувався.

Швидше за все, доля Тимошенко буде вирішуватися в останній момент
Сергій Таран
«Швидше за все, доля Тимошенко буде вирішуватися в останній момент, – припускає політолог. – І є кілька факторів, які можуть вплинути на рішення Януковича. Перший фактор – коли економічна ситуація дійде до тієї межі, що так чи інакше треба буде домовлятися про кредитування, у тому числі і з Заходом. Другий чинник – ситуація з підписанням угоди про асоціацію для Януковича стане критичною, оскільки це можу бути єдиним його здобутком на політичній арені».

І третім чинником Сергій Таран вважає спробу розіграти «карту Тимошенко» напередодні президентських виборів. На його думку, влада може сподіватися таким чином роздробити і послабити опозицію.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG