Доступність посилання

ТОП новини

За масовими арештами трудових мігрантів у Росії стоїть корупція і політиканство?


Поліція Росії продовжила цього тижня масові арешти трудових мігрантів у Москві й Підмосков’ї. Приводом стала бійка минулого тижня між двома продавцями-дагестанцями та поліцейським на Матвіївському ринку Москви, коли, як припускають, поліцейський вимагав хабара від двох торговців кавунами. Російські націоналісти привітали зачистку «неросійських» трудових мігрантів. Хоча експерти кажуть, що ця зачистка не враховує першопричини проблеми – необмеженої корупції в системі, де поліція та інші служби безкарні у здиранні хабарів від незахищених мігрантів, а їх, як припускають фахівці, в Росії сьогодні до 10 мільйонів, і 90 відсотків із цього числа – нелегали.

Якщо події минулого тижня є якимись ознаками важкого становища незаконних мігрантів в Росії, то те, що відбувається зараз, можна характеризувати як процес становища мігрантів – від незавидного до неможливого.

Минулого тижня поліція в Москві затримала до півтора тисяч мігрантів із В’єтнаму, Азербайджану, Сирії, Марокко, Узбекистану та Єгипту. І вже на початку цього тижня затримали до 600 нелегальних мігрантів. Трохи більше їх (понад 600) примусово помістили до спеціального наметового містечка в підмосковному Гальянові з подальшою депортацією додому.
Наметовий табір для нелегальних мігрантів у Росії
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:01 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Російська влада вже оголосила, що планує створити по всій країні до 80 таких пунктів для тимчасового утримання мігрантів, сигналізуючи про розгортання битви проти незаконних шукачів притулку. Хоча спостерігачі кажуть, що ця зачистка націлена на залицяння влади до націоналістів, пересічних росіян перед регіональними виборами у вересні. Зокрема, виборами мера Москви.

Президент загальноросійської громадської організації «Федерації мігрантів Росії» Мухаммад Маджумдера сказав Радіо Свобода, що ці акції влади не враховують реальних проблем із мігрантами – необмеженої корупції та хабарництва з боку влади, поліції, посередників, які деруть непосильну платню в обмін на юридичні документи для трудових мігрантів.

Громадянин СНД має заплатити до 2 тисяч рублів державного збору. Замість цього він платить 20–25 тисяч рублів
Мухаммад Маджумдера
«Громадянин СНД має заплатити за перепустку для праці в Росії до 2 тисяч рублів державного збору. Замість цього він платить 20–25 тисяч рублів. Розумієте, у скільки разів виросла ціна питання? Тому чиновниками створено тисячі посередницьких фірм. А це є незаконний бізнес. Незаконний бізнес на мігрантах», – наголошує Маджумдера.

Він також зазначив, що близько 90 відсотків із 10 мільйонів трудових мігрантів у Росії є нелегальними, тому є й дуже вразливими для зловживань, шантажу та насильства.

Бійка на ринку Москви сталася через хабар?

Інцидент минулої середи на московському Матвіївському ринку став свого роду приводом для масових зачисток мігрантів. Сімейна пара з Дагестану, Халімат і Магомед Расулови, котрі торгують тут кавунами, напали на поліцейського, при цьому завдали йому серйозних ушкоджень при повній пасивності поліцейських, котрі спостерігали за цим осторонь, не втручаючись. Спостерігачі кажуть, що ця бійка сталася внаслідок відмови Расулових давати чергового хабара.

Енвер Кісрієв, експерт із проблем Кавказу Російської академії наук, сказав Радіо Свобода, що трудові мігранти з Північного Кавказу зазнають часто ще більших зловживань, незважаючи на те, що вони, на відміну від іноземних мігрантів, є громадянами Росії.

Всі торговці, без винятку, платять гроші. Кавказці платять набагато більше тому, що ними ж створена «кавказофобія»
Енвер Кісрієв
«Всі торговці, всі – без винятку, платять гроші. Кавказці платять набагато більше, якраз тому, що ними ж створена «кавказофобія». Адже ж кавуни в горах Дагестану не ростуть, – зауважує Кісрієв. – Вони їх на свій страх і ризик купують у «кавунних баронів» в Астрахані та на свій страх і ризик везуть сюди, потративши всі свої гроші і гроші своїх родичів, щоб змогти заробити на цих кавунах як посередники».

Представники «Меморіалу» Росії заявили, що затримані у цих зачистках мігранти мають право вимагати підтвердження причин їхнього затримання, і їх не можуть тримати більше ніж три години без їжі і належного проживання. Володимир Лукін, уповноважений з прав людини Росії, який відвідав цими днями табір тимчасового утримання трудових мігрантів у підмосковному Гальянові, вже заявив, що мешканці табору незаконно обмежені у пересуванні, доступі до їжі та що це «не відповідає вимогам уряду».

Деякі з аналітиків кажуть, що придушення ринкового опору в Москві, яке розпочалося майже за місяць до виборів мера столиці 8 вересня, є умисною тактикою, щоб закликати на підтримку провладного кандидата тих, хто недоброзичливий до іноземних мігрантів.

Над матеріалом працювали: Любов Чижова, Оля Курачова, Василь Зілгалов

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG