Доступність посилання

ТОП новини

У Києві закрито книгарні, на черзі – кінотеатри?


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)
Київ – У Києві на виконання рішення міської ради розпочали реорганізацію комунальних кінотеатрів. При цьому чиновники стверджують, що реорганізація дозволить оптимізувати витрати на обслуговування, а працівники кінотеатрів переконані, що реорганізація призведе до ліквідації цих закладів культури.

Київські чиновники не вперше пропонують реорганізувати мережу комунальних кінотеатрів. У 2007 році з ініціативи Київської міської держадміністрації створили комунальне підприємство «Київкінофільм». Це підприємство мало об’єднати усі 19 кінотеатрів міста.

За словами директора департаменту культури КМДА Світлани Зоріної, ідея влади полягала у тому, щоб закупівля фільмів, обладнання, обслуговування кінотеатрів відбувалося централізовано. Це дозволило б оптимізувати діяльність кінотеатрів без їхнього закриття, зазначала Зоріна.

Але колективи частини з них через суд оскаржили це рішення і вийшли зі складу «Київкінофільму». Нині у складі «Київкінофільму» перебувають здебільшого дитячі кінотеатри.

Реорганізація-2013

Цього літа Київська міська державна адміністрація знову повернулась до ідеї об’єднати міські кінотеатри. Чиновники пояснили це необхідністю з’ясувати, в якому стані перебувають приміщення й обладнання кінотеатрів. За відповідне рішення проголосувала більшість у Київраді.

У Київській міській держадміністрації на виконання рішення міськради було створено ліквідаційну комісію, заявив журналістам заступник голови КМДА Віктор Корж.

Ми у КМДА отримували сотні скарг киян на неякісні послуги, на занедбаний технічний і фізичний стан цих споруд
Віктор Корж
«Громада міста, яка передала кінотеатри в експлуатацію колективам, не отримувала жодної інформації про фінансово-господарську діяльність установ. Ми у КМДА отримували сотні скарг киян на неякісні послуги, на занедбаний технічний і фізичний стан цих споруд», – сказав Корж журналістам.

Чиновник підтвердив, що комісія працює у восьми комунальних кінотеатрах («Братислава», «Київська Русь», «Лейпциг», «Ленінград», «Росія», «Флоренція», «Кінотеатр імені Тараса Шевченка» і «Загреб»). Корж також зазначив, що влада планує відновити роботу кінотеатрів у складі «Київкінофільму», для цього передбачені кошти з міського бюджету.

Реорганізація – перший крок до закриття кінотеатрів?

Працівники кінотеатрів порівнюють дії комісії з рейдерськими атаками. Персонал кінотеатрів також вважає, що будівлі, в яких нині ці заклади містяться, будуть виставлені на продаж.

Охоронця вигнали на вулицю, змінили замки, роботу кінотеатру було заблоковано
«15 липня прийшли голова ліквідаційної комісії Цвєтков із десятьма молодими особами і представником департаменту культури, вибили замки у приміщенні кінотеатру, без листа про передачу документів. Охоронця вигнали на вулицю, змінили замки, роботу кінотеатру було заблоковано. Трудовий колектив досі не працює», – розповів журналістам директор кінотеатру «Братислава» Руслан Білецький.

На його думку, київські кінотеатри може спіткати доля книгарень: починаючи з кінця 1990-х років, міська влада закрила понад 10 книгарень, розташованих у центрі міста. У приміщеннях, які вони займали, нині розміщені дорогі ресторани, бутики модного одягу й аксесуарів, нагадує Білецький.

Наразі незрозуміло, чи піде реорганізація на користь кінопрокатові у Києві, але можна стверджувати, що місцеві чиновники не поцікавилися думкою городян, вважає правник, голова представництва міжнародної організації Transparency International в Україні Олексій Хмара.

На його думку, статистика свідчить, що влада закриває заклади культури, щоб на їхньому місці розмістити прибуткові розважальні або торговельні центри.



Це хороші місця для заробляння швидких грошей
Олексій Хмара
«Згадаймо історію з київськими центрами дитячої та юнацької творчості, з комунальними книгарнями, і зараз вона повторюється з кінотеатрами. Це жодного разу не закінчувалось добре для городян. Раніше на місці цих закладів відкривалися розважальні клуби або казино, потім зали ігрових автоматів, а зараз там торгують речами second hand. Це хороші місця для заробляння швидких грошей», – зазначив експерт у розмові з Радіо Свобода.

За словами Олексія Хмари, влада має припинити реорганізацію комунальних кінотеатрів і провести громадські слухання, щоб знати думку киян. Він також зазначив, що внаслідок ділових інтересів і «апетитів» політиків і бізнесменів не тільки у Києві, а й у цілій Україні скорочується кількість закладів освіти і культури.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG