Доступність посилання

ТОП новини

Звільнення Тимошенко знищить трьох лідерів меншості – Колесніченко


Київ – Юлію Тимошенко не випустять на волю, до яких би судів не звертався її захист, кажуть експерти. Водночас вони припускають можливість того, що їй дадуть можливість виїхати до однієї з європейських країн. Тим часом захисники Тимошенко запевняють, що мають шанси домогтися у Верховному суді скасування вироку, винесеного їй Печерським райсудом Києва.

Захист Юлії Тимошенко звинувачує Вищий спеціалізований суд у перешкоджанні передачі скарги до Верховного суду на вирок у «газовій справі». Про це заявив захисник екс-прем’єра Сергій Власенко.

За його словами, після того, як адвокати передали скаргу, Вищий спецсуд мав у триденний термін визначити її долю. Утім, на усне запитання адвоката Олександра Плахотнюка в суді відповіли, що до скарги не мають зауважень, а вже на його письмовий запит офіційно повідомили, що в скарзі є неточності і що заява передана для виправлення Тимошенко, розповів Власенко. На його думку, це роблять, щоб Тимошенко отримала скаргу, коли біля неї не буде адвокатів і вона не зможе внести правки, тоді суд зможе повернути скаргу без розгляду. Тож суд навмисно затягує розгляд заяви захисту Юлії Тимошенко, заявляє Сергій Власенко.

Маразм у справі Тимошенко, який розпочався в момент порушення «газової справи», триває
Сергій Власенко
«Якщо встановлена одна з підстав для перегляду Верховним судом, а це – наявність рішення Європейського суду з прав людини, то Верховний суд зобов’язаний скасувати вирок. Вже далі у нього є варіанти поведінки: або відправити справу на новий розгляд, або її розглянути самому, але спочатку скасувати вирок. З моменту скасування вироку Юлія Тимошенко – вільна людина. Цього бояться як вогню. Маразм у справі Тимошенко, який розпочався в момент порушення «газової справи», триває», – наголошує Власенко.

Він також зазначив, що скаржитиметься на дії української влади до комітету міністрів Ради Європи.

Захист Тимошенко активний, щоб Європа про неї не забула – Карасьов

Утім, з огляду на залежність судової системи від вищої виконавчої влади держави захист Юлії Тимошенко може розраховувати лише на створення інформаційного фону, зауважив Радіо Свобода політолог Вадим Карасьов.

Мова може йти тільки про те, щоб дозволити їй виїхати на лікування до однієї з європейських країн
Вадим Карасьов
«Навряд чи сьогодні можна говорити про те, що є реальні шанси на звільнення Тимошенко і повернення її в активну політику. Мова може йти тільки про те, щоб дозволити їй виїхати на лікування до однієї з європейських країн. А юридична активність її захисників має на меті, щоб напередодні Вільнюського саміту ні Європа, ні українська влада не забували, що є проблема Тимошенко. Особливо це стосується європейців. Щоб вони не заплющили очей на те, що вона перебуває у в’язниці за сумнівним судовим рішенням», – зазначає Карасьов.

Янукович і Партія регіонів не бояться Тимошенко?

Ані президент Віктор Янукович, ані Партія регіонів не бояться політичної конкуренції з боку Юлії Тимошенко, оскільки вважають, що виборці вже втратили довіру до неї, заявив Радіо Свобода регіонал Вадим Колесніченко.

Тимошенко обрала не правовий захист, а політичний, і таким чином собі нашкодила
Вадим Колесніченко
«Вихід Тимошенко знищить трьох лідерів меншості, які вважають себе опозиціонерами, і в них не буде жодного шансу. Але щодо її можливості бути обраною, то це вже дуже серйозна проблема, тому що суспільство вже звикає до того, що вона дійсно скоїла злочин. Подання до суду нічим не мотивоване, тому що рішення Європейського суду з прав людини зовсім не стосується вироку. Тимошенко обрала не правовий захист, а політичний, і таким чином собі нашкодила», – сказав Колесніченко.

Юлію Тимошенко заарештували у серпні 2011 року, у жовтні її засудили до 7 років ув’язнення. У серпні 2012 року Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ залишив без змін вирок Печерського райсуду Києва. У квітні 2013 року Європейський суд з прав людини визнав незаконним досудовий арешт Тимошенко і її утримання під вартою у слідчому ізоляторі. Це рішення ніяк не стосується її нинішнього ув’язнення за вироком суду.

1 серпня 2013 року захист Тимошенко подав до Верховного суду через Вищий спецсуд заяву з вимогою переглянути і скасувати вирок у «газовій справі».

  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG