Доступність посилання

ТОП новини

Хочуть тупо розігнати інститут – пацієнт клініки на Лаврській


Пацієнтів клініки «Лавра» не виселятимуть, поки не збудують їм лікарню – меморандум
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Пацієнтів клініки «Лавра» не виселятимуть, поки не збудують їм лікарню – меморандум

Київ – Хворі відділення СНІДу відмовляються залишати приміщення лікарні на вулиці Лаврській у Києві, поки не буде готове нове, заявляють організації пацієнтів. Усіх інших пацієнтів клініки Інституту епідеміології та інфекційних хвороб імені Громашевського виписують або тимчасово переводять в інші лікарні, попри підписаний меморандум між церквою, Академією наук та громадськими організаціями. У цьому документі зазначалось: поки не здадуть в експлуатацію нову клініку, в будівлі біля Києво-Печерської лаври залишаться всі пацієнти.

У клініці Інституту епідеміології та інфекційних хвороб імені Громашевського, пацієнтів якої тимчасово «розселяють» по інших лікарнях, продовжують приймати ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД та надавати їм допомогу. Про це Радіо Свобода повідомив Володимир Жовтяк, голова координаційної ради Всеукраїнської мережі людей, які живуть із ВІЛ. За його словами, поки не буде нового приміщення, ніхто нікуди не піде. Хоча дебати з цього приводу із керівництвом лікарні та Національною академією медичних наук проходять мало не щодня, зазначає Жовтяк.

Їм, напевно, хотілося б зробити це швидше, але є певні технологічні процеси, які вони не завершили
Володимир Жовтяк
«Так, їм, напевно, хотілося б зробити це швидше, але є певні технологічні процеси, які вони не завершили, зокрема, я маю на увазі здачу в експлуатацію приміщення на Амосова, – говорить він. – Тому зараз триває виселення інших відділень: відділення нейроінфекцій та відділення реанімації. Ці відділення переїжджають у приміщення на Галицькій».

Окрім того, стало відомо, що в інші лікарні перевели також хворих на вірусний гепатит. Пацієнтка, з якою вдалося поспілкуватись Радіо Свобода, зазначила, що в Олександрівській лікарні, де вона зараз перебуває, умови її влаштовують:
«Я тут лежатиму стільки, скільки треба з гострим гепатитом В. Все нормально, не переймайтесь». Сюди ж у реанімацію перевели чоловіка Олени.

Ми сподіваємось, що лікарня працюватиме і далі. Нам казали, що десь через тижні два відкриють нову
пацієнтка Олена
«Коли нас клали у лікарню, попереджали, що незабаром будуть переводити. Але взяти нас не відмовились, бо мій чоловік – дуже тяжко хворий. Ми сподіваємось, що лікарня працюватиме і далі. Нам казали, що десь через тижні два відкриють нову», – розповідає жінка.

Ще одна хвора, яка відмовилася себе називати, в особистій розмові зауважила однак, що її з гепатитом зі стаціонару виписали додому. Деякі інші пацієнти раніше надсилали звернення до омбудсмена. Вони переконані: те, що відбувається у клініці Інституту Громашевського, порушує їхнє право на медичну допомогу.

Хворі, які досі лишаються у приміщенні на Лаврській, нервуються. Один із пацієнтів Анатолій висловив своє незадоволення головному лікарю клініки.

Мені сказали в Москві: якщо хочеш жити, то єдине місце в Україні, де ти можеш лікуватися, Інститут Громашевського
пацієнт Анатолій
«Я лежу на стаціонарі. Починають просто тиснути. Починають виселяти. Хочуть тупо розігнати інститут. Мені сказали в Москві: якщо хочеш жити, то єдине місце в Україні, де ти можеш лікуватися, Інститут Громашевського», – говорить Анатолій.

Нетранспортабельних у клініці на Лаврській немає – головний лікар

Тим часом головний лікар клініки Інституту Громашевського Костянтин Легеза запевняє, що жоден хворий без допомоги не залишиться.

Після відкриття клініки ми їх усіх знову заберемо до себе назад. У нас хворих, які не можуть бути транспортабельні, на сьогоднішній час немає
Костянтин Легеза
«Хворих, які потребують подальшого лікування, переводимо в інші клініки міста Києва. Після відкриття клініки ми їх усіх знову заберемо до себе назад. У нас хворих, які не можуть бути транспортабельні, на сьогоднішній час немає», – заявляє він.

За інформацією українського представництва Всесвітньої організації охорони здоров’я, у них даних, що хтось із пацієнтів клініки не отримує медичну допомогу, немає. Про це Радіо Свобода зауважив заступник представника ВООЗ в Україні Ігор Перегінець.

«У якому місці пацієнти будуть отримувати лікування, для нас не суть важливо. Важливо, щоб пацієнти його отримували. За нашою інформацією, всі пацієнти, що перебувають на амбулаторному та стаціонарному лікуванні в інституті епідеміології, отримують лікування».

11 липня представники Києво-Печерської лаври, двох пацієнтських організацій та Академії медичних наук підписали меморандум, що клініку переселять тільки після того, як буде готове нове приміщення.

Однак виселення почали достроково. За даними МОЗ, стан більшості приміщень нинішньої лікарні, яка була побудована ще 100 років тому, незадовільний і не відповідає сучасним вимогам надання якісної медичної допомоги.

Запит Радіо Свобода до Головного управління Держсанепідслужби у місті Києві, яке, за словами деяких пацієнтів, проводило перевірку будівлі, поки що лишається без відповіді.

Тим часом, речник Української православної церкви (Московського патріархату), отець Георгій Коваленко зазначив, що на місці інфекційної лікарні на Лаврській «має бути Лаврська лікарня для прочан і для братії».
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG