Доступність посилання

ТОП новини

Азаров вимагає оптимізувати ринок зерна


Київ – Прем’єр-міністр Микола Азаров доручив упродовж тижня кільком міністерствам розробити механізм спрощення логістики та зменшення витрат на ринку зерна. Експерти кажуть, що за тиждень не вдасться навести лад на цьому ринку. Дехто навіть взагалі сумнівається, що це можливо, але наголошує на важливості такого кроку для зернотрейдерів та для аграріїв. Адже українські хлібороби зараз працюють на межі рентабельності.

Прем’єр-мiнiстр Микола Азаров доручив Мiнiстерству економiчного розвитку i торгiвлi, Мiнiстерству доходiв i зборiв, Мiнiстерству iнфраструктури i Мiнiстерству аграрної полiтики та продовольства в тижневий термiн розробити та подати на розгляд уряду механiзм спрощення логiстики та зменшення витрат на ринку зерна.

«Треба максимально скоротити витрати учасників ринку і прибрати будь-які перепони та затримки. Натомість виявляється, що Мiнiстерство доходiв i зборiв iнiцiювало процедуру видачi сертифiката виробника, яка вимагає численних довiдок та погоджень. Це абсолютно зайва перепона. Є й інші гальма в логістичному ланцюгу – їх треба негайно прибрати. Уряд створив мiжвiдомчу комiсiю, яка оперативно розглядає питання спрощення транспортування зерна», – сказав Микола Азаров.

Селяни в Україні платять за логістику удвічі більше, ніж у США

За останні 2–3 роки в Україні відбулося суттєве подорожчання логістичних послуг, тим часом ціни на зерно впали приблизно на 20–30%, тому здешевлення витрат на перевезення є дуже нагальним питанням. На цьому в інтерв’ю Радіо Свобода наголосив Олексій Вадатурський, керівник агрофірми «Нутрілон», яка є однією з найбільших виробників зерна в Україні. Він не вірить в «логістичні зміни від Азарова», але все ж сподівається.

За цю ціну в минулому році його можна було продати в порту України, а зараз – можна тільки в порту доставки. Але до Йорданії зерно треба ще доправити водою, судном, канали пройти. І виходить, 35 доларів тільки на логістику за межами України. А доставка всередині України?
Олексій Вадатурський
«Ми виграли тендер на продаж зерна, наприклад, в Йорданію. Ціна – 279 доларів за тонну. За цю ціну в минулому році його можна було продати в порту України, а зараз – можна тільки в порту доставки. Але до Йорданії зерно треба ще доправити водою, судном, канали пройти. І виходить, 35 доларів тільки на логістику за межами України. А доставка всередині України? – запитує Олексій Вадатурський. – Раніше ціни на зерно були значно вищі, і воно не так позначалося, а коли ціни реалізації значно впали, а тарифи і послуги значно піднялися, то в даному випадку виходить, що частка різних платежів по логістиці зросла».

За даними аграрія, підняли тарифи залізничних та водних перевезень. Зросли тарифи при заході суден в порти, а також піднялися ціни при інспектуванні сільськогосподарської продукції.

Проблема – комплексна, її не можна вирішити за тиждень, зазначив директор Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа.

Мова йде про те, що логістичні витрати в Україні набагато вищі, ніж в інших країнах-експортерах зерна. Якщо в Україні це становить 500–600 гривень, то в розвинутих країнах логістичні витрати не складають більше як 20–30 доларів за тонну
Володимир Лапа
«Мова йде про те, що логістичні витрати в Україні набагато вищі, ніж в інших країнах-експортерах зерна. Якщо в Україні це становить 500–600 гривень, то в розвинутих країнах логістичні витрати не складають більше як 20–30 доларів за тонну. Відповідно, українські селяни платять за логістику удвічі більше, ніж їхні колеги у США. Коли світові ціни на зерно є високими, то ця логістика не так помітна, а коли в цьому році світові ціни на зерно знизилися, і аграрії змушені працювати на межі собівартості, то звичайно що ці витрати сильно б’ють по кишені», – сказав Володимир Лапа.

Нестача зерновозів та обмеження на автошляхах

Перша логістична проблема, яка хвилює аграріїв, – це встановлення обмежень на автомобільні перевезення зерна великогабаритним транспортом. Заборона необхідна для збереження доріг, але аграрним компаніям вона загрожує чималими збитками.

А друга не менш важлива проблема – це нестача зерновозів на «Укрзалізниці», і це питання уряд може вирішити, наголошує керівник аналітичного відділу консалтингової компанії «ААА» Марія Колесник.

«Чим швидше буде розв’язана ця логістична проблема, тим краще як для трейдерів, так і для аграріїв, бо аграріям дадуть вищу ціну, а для трейдерів – конкурентна здатність їхньої продукції на зовнішніх ринках теж зростатиме. Якщо ж будуть будь-які додаткові втручання в ринковий механізм – це вже не є позитив, тому все залежатиме від того, що саме буде розроблено урядом, і які заходи вони приймуть для подальшої дії. Якщо вони вирішать іти, для них, напевне, вже не один раз використаним шляхом – обмеженням по тарифах тощо, то це не призведе до покращення ситуації», – сказала Марія Колесник.

Опозиція закидає Азарову декларативність

На сьогодні рівень «бюрократизму» на ринку зерна зашкалює, наголосив в коментарі Радіо Свобода народний депутат від УДАРу, перший заступник голови парламентського Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Тарас Кутовий. За його словами, окрім профільних Мінагрополітики та Державної інспекції сільського господарства, правила на ринку диктують також Міністерство доходів та зборів, зокрема, митниця.

«У таких умовах ефективність роботи українських зернопостачальників суттєво знижується. Це тягне за собою сповільнення темпів експорту та надходження валютної виручки в країну. Це може мати дуже негативні наслідки в межах поточного року. Ініціатива щодо створення міжвідомчої групи – це певний позитив, але ефективність її роботи викликає сумніви. Оскільки, якби було бажання, органи, які входять до її складу, могли б самостійно вирішити ці питання. Тому загострення уваги на цьому питанні на засіданні уряду має дещо декларативний характер», – каже Тарас Кутовий.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG