Доступність посилання

ТОП новини

На ринках Росії продовжують «зачистки» мігрантів із Центральної Азії


Співробітники поліції доправляють до автозаку затриманих нелегальних мігрантів під час вибіркової перевірки на міському базарі в сибірському місті Красноярську, 7 серпня 2013 року
Співробітники поліції доправляють до автозаку затриманих нелегальних мігрантів під час вибіркової перевірки на міському базарі в сибірському місті Красноярську, 7 серпня 2013 року
Російська поліція розпочала широкомасштабні рейди на ринках країни. Було затримано сотні мігрантів, переважно з країн Центральної Азії, звідки в Росію приїжджає більшість нелегальних трудових мігрантів. Проте ті громадяни Таджикистану, Узбекистану та Киргизстану, з якими розмовляли кореспонденти Радіо Свобода, заявили, що їх було затримано попри те, що в Росії вони перебувають легально. В ув’язненні, за їхніми словами, їх били, вимагали грошей та позбавляли їжі.

У неділю 44-річний Хусанджон із Узбекистану очікував великий базарний день на Хованському ринку будівельних матеріалів у Москві. Але замість покупців його на робочому місці чекали вже «змопівці». Хусаджона та інших працівників з ринку поліція закрила у спекотному гаражі, де їх, зайого словами, били і протягом трьох днів не давали їсти. У розмові з кореспондентом Узбецької редакції Радіо Свобода він повідомив, що всі затримані перебувають вже у відділку поліції, але стан багатьох з них був дуже поганий, особливо чоловіка, якого побили по голові поліцейськими кийками.

Ми у відділку поліції. Протягом трьох днів нічого не їли. Cпали на землі. Один хлопець поранений. Вони б’ють без причини
«Ми зараз у Щербинському районному відділку поліції. Протягом трьох днів ми нічого не їли. Ми спали прямо на землі. Серед нас є люди, які потребують невідкладної медичної допомоги. Нас розвезли по різних відділках і змусили підписати якісь папери. Один хлопець тут серйозно поранений і йому стає гірше. Вони його забрали, щоб зашити рану. Але нас вони б’ють без причини. Нас тут 29 осіб. Якщо нас звідси випустять, ми купимо квитки і повернемося до Узбекистану», – розповідає один з затриманих на ринку.

Свободу і їжу можна купити – дорого

Багато з затриманих скаржиться на те, що поліцейські вимагають від них грошей. За те, щоб їм дали шматок хліба і воду, поліцейські хочуть отримати від в’язнів до 450 доларів.

Махмуд Карімов із Таджикистану, який працював на ринку в місті Митищі, що в передмісті Москви, говорить, що йому пощастило – за 150 доларів йому вдалося викупити свою свободу. Тим, яких продовжують затримувати, за його словами, доводиться ще гірше: вони будуть мусити платити чимраз більші хабарі за своє звільнення.

Раніше ми платили по 1000, 1500, 2500 рублів. Тепер вони вже хочуть 5000
«Поліцейські нам кажуть: так вам і треба. Треба вам показати, хто ми такі. Раніше ми платили по 1000, 1500, 2500 рублів. Тепер вони вже хочуть 5000», – говорить громадянин Таджикистану.

За свідченнями інших затриманих, подібні події розгортаються нині не лише в Москві, але і на ринках інших міст Росії, де влада розпочала масовану кампанію проти нелегальної міграції. За оцінками російської міграційної служби, в країні перебуває до 10 мільйонів мігрантів. Більшість із них, на думку міграційної служби, є нелегалами. Близько половини мігрантів походять із країн Центральної Азії, громадяни яких їдуть до Росії в пошуку заробітку. Щодо багатьох з них уже розпочалися процедури депортації.

Із турботою про мігрантів

Російська влада заявляє, що таким чином вона турбується про мігрантів, рятуючи їх від нестерпних умов праці та побуту. Речник Міністерства внутрішніх справ у Новосибірську Антон Сурнін заявив, що під час рейду у вівторок в місті затримали близько 400 нелегальних мігрантів, серед них були діти, які жили в антисанітарних умовах.

Серед доставлених до органів внутрішніх справ є 12 неповнолітніх, які утримувалися в абсолютно антисанітарних умовах
«Серед доставлених до органів внутрішніх справ є 12 неповнолітніх, які утримувалися в абсолютно антисанітарних умовах. Діти жили у збудованих із підручних матеріалів навісах і хлівах по сусідству з домашньою худобою. Десятьох дітей доставили до різних медичних установ Новосибірська, де їм нададуть медичну та соціальну допомогу. Після цього їх повернуть батькам, але це, ймовірно, станеться вже в момент депортації за межі Російської Федерації», – сказав речник міністерства.

«Зачистки», поліцейські облави й депортації з Росії користуються підтримкою російської громадської думки. За підрахунками соціологів, три чверті росіян висловлюються за те, щоб робітників-мігрантів із сусідніх країн, особливо тих, які мають так звану «неслов’янську» зовнішність, примусово відправили назад.

Матеріал підготували Марія Щур, Daisy Sindelar, Umid Bobomatov , Torokul Doorov, Normahmad Kholov, Ganjina Ganjova

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG