Доступність посилання

ТОП новини

Каральна психіатрія знову повертається в Україну?


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)
Київ – Каральна психіатрія знову повертається в Україну, і справа активістки Раїси Радченко із Запоріжжя є яскравим підтвердженням цього. Про це говорять її родичі й захисники. Натомість українські психіатри запевняють, що в Україні сьогодні без належного діагнозу людину не можуть покласти до психіатричної лікарні і що ця практика зникла разом із Радянським Союзом. Проте міжнародні правозахисники не настільки впевнені в цьому, тому вимагають незалежної експертизи та притягнення до відповідальності тих, хто запроторив Раїсу Радченко за психіатричні ґрати.

Апеляційний суд Запорізької області визнав незаконним рішення Комунарського суду Запоріжжя про відправлення на примусове лікування 70-річної місцевої активістки Раїси Радченко.

Вона 16 днів перебувала на примусовому лікуванні в «божевільні», куди її запроторили співробітники міліції, а випустили на амбулаторне лікування додому лише після втручання омбудсмена та громадськості. Жодного документа про історію хвороби Радченко на руки не отримала.

Вдруге вони мене з «божевільні» живою не випустять – Раїса Радченко

Таким чином, каже Раїса Радченко, її хотіли покарати за дуже активну діяльність проти місцевої влади, міліції, прокуратури та СБУ. Зокрема, вона збирала підписи за відставку міського голови Запоріжжя Олександра Сіна. Крім того, напередодні примусової госпіталізації Радченко їздила до Києва з документами, адресованими Верховній Раді, генпрокуророві та президентові щодо зловживання в системі ЖКГ та бездіяльності органів влади Запоріжжя.

«Я й досі боюся виходити з дому. Провокації продовжують іти. Тому в будь-який момент, вийшовши на вулицю, я боюсь, що мене схопить якась знову міліція, затягне силою в швидку допомогу і відвезе знову в «божевільню». Вдруге вони мене звідти живою не випустять. Це жах – побути там 16 днів у психіатрії, де всі норми порушені. Мені дуже страшно, мені страшно за мою сім’ю. Я боюся за своїх близьких і за своє життя», – каже Раїса Радченко.
Активістка Раїса Радченко вдома зі своєю дочкою Дариною Радченко, Запоріжжя, 27 липня 2013 року
Активістка Раїса Радченко вдома зі своєю дочкою Дариною Радченко, Запоріжжя, 27 липня 2013 року

Мене переслідують через маму – Дарина Радченко

Переживає за життя своїх близьких Раїса Радченко, бо наразі триває суд над її дочкою, яка заважала правоохоронцям забирати маму в «божевільню». Тепер дочку звинувачують у дрібному хуліганстві. У четвер суд не ухвалив рішення, чергове засідання відбудеться 21 серпня, розповіла Радіо Свобода Дарина Радченко.

Саме мер казав: хай вона подумає, бо в неї є рідний онук
Дарина Радченко
«Мене переслідують через маму, за її дії. Наш мер неодноразово казав і мамі, і іншим особам, щоб моя мама менше десь виступала, бо в неї є рідний онук, якого вона дуже любить. Саме мер казав: хай вона подумає, бо в неї є рідний онук. Мене зараз переслідують через маму, нібито на неї тиснуть через родину. Сфальсифікували всі ці протоколи і тиснуть», – говорить Дарина Радченко.

Раїсу Радченко хотіли зробити «овочем»?

У випадку з Раїсою Радченко застосована була каральна психіатрія з метою дискредитувати людину, переконує правозахисник Андрій Діденко.

Каральна психіатрія використовувалася дуже активно в радянські часи
Андрій Діденко
«Каральна психіатрія використовувалася дуже активно у радянські часи. Це був інструмент, як зламати людину, як зробити її «овочем», недієздатною фактично. Раніше це була система і були навіть заклади системи виконання покарань, де безпосередньо застосовувалася дуже активно каральна психіатрія. Зараз це використовується не так часто, як раніше, але все одно я вважаю, що на прикладі Раїси Радченко можна говорити про застосування саме каральної психіатрії», – наголошує правозахисник.

«МОЗ збирається пояснювати психіатрам, що так поводитися не можна»

Зовсім іншої думки дотримується президент Асоціації психіатрів України, дисидент радянських часів Семен Глузман. Він переконує, що нині в Україні, державі демократичній, немає підстав для існування каральної психіатрії й радянська практика ніколи не повернеться.

Впевнений, що це нереально, навіть якщо Янукович або Азаров захоче
Семен Глузман
«Я впевнений, що це не реально, навіть якщо Янукович або Азаров, або ще хтось захоче – це неможливо. У цьому випадку (з Радченко – ред.) були елементи неадекватної поведінки медиків. Я подробиць не знаю. Я знаю, що готується якась довідка Міністерства охорони здоров’я і там чи вже покарані лікарі, чи будуть покарані. Звільнити – навряд чи, це ж не Швейцарія. Але я знаю, що Міністерство охорони здоров’я після цієї історії з Радченко збирається робити дуже серйозну акцію, щоб пояснювати психіатрам, що так поводитися не можна», – пояснив Семен Глузман.

Експерти кажуть, що у справі Радченко зможе розібратися лише омбудсмен Валерія Лутковська, яка взяла це питання під свій особистий контроль і була в четвер присутня на суді за позовом Раїси Радченко.

Проте правозахисники не впевнені, що винних у цій справі покарають, оскільки знайти їх буде дуже важко, а вину треба ще й довести. Правозахисники, в тому числі й міжнародні, бачать вихід у незалежній психіатричній експертизі. З такою вимогою, зокрема, звернулася правозахисна організація Amnesty International. Але суд сьогодні відхилив це клопотання Раїси Радченко. Вона запевняє у готовності пройти таку експертизу, але за умови, що її проведуть незалежні європейські фахівці.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG