Доступність посилання

ТОП новини

Грузинські вчителі отримують незадовільні оцінки


Атестація грузинських учителів, яку нещодавно провело Міністерство освіти, виявило невтішну картину. За попередніми результатами, більшості грузинських викладачів не вдалося скласти кваліфікаційний іспит. Нині освітяни в Тбілісі замислюються над тим, як підвищити рівень вчителів, які викладають в основному природничі науки.

Відкривши результати тестів близько 26 тисяч вчителів середніх шкіл, у Міністерстві відразу зрозуміли: вчителі не списували. Майже 86% вчителів не могли отримати навіть 60% правильних відповідей з математики, 91% не склали іспит з хімії, 96% з фізики, 83% провалили соціальні науки, 77% не знали правильних відповідей з біології. Тільки географи показали себе трохи краще: більшість – 51% склали тест.

Хоча політики з правлячої та опозиційної партій нині перекладають відповідальність за погану підготовку освітніх кадрів одне на одного, аналітик недержавного Інституту громадянського розвитку Тамара Мосіашвілі говорить, що нічого нового цьогорічні результати не показали. З того часу, як тести для вчителів стали рутинними в 2011 році, результати були стабільно поганими.

«Єдине, що дивує, що цього року їм приділили стільки уваги. Результати мало чим відрізнялися від нинішніх вже три роки поспіль. Протягом цих трьох років лише нецілих 10 тисяч (9,895 тисяч) вчителів змогли отримати сертифікат. Нам ця реальність може не дуже подобатися, але це – реальність», – говорить незалежний експерт.

Те, що вчителі не склали кваліфікаційний іспит, не означає, що вони не працюватимуть у школах. А тести спеціалісти з уряду готують для того, щоб знати, в якому напрямку потрібно покращувати освіту вчителів.

Багато уваги доведеться приділити освіті майбутніх учителів

Заступниця голови Державного екзаменаційного центру при Міністерстві освіти Іва Міндадзе говорить, що за тестами має слідувати розроблена програма підвищення кваліфікації вчителів.

«Уряд має спрямувати ресурси до вчителів. Але не для того, щоб допомогти конкретним вчителям скласти іспит, а для того, щоб підняти якість всієї вчительської професії. Гадаю, багато уваги доведеться приділити освіті майбутніх учителів», – говорить представниця міністерства.

Представниця недержавного сектору погоджується, що результати тестів вимагають серйозного переосмислення урядом підготовки вчителів. На її думку, уряд має стимулювати прихід до професії молодих і амбітних вчителів. А результати цієї програми, за її словами, можна буде побачити не раніше, ніж через 10 років.

Матеріал підготували Марія Щур, Robert Coalson та Nona Mchedlishvli
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG