Доступність посилання

ТОП новини

Без звільнення Тимошенко угоди про асоціацію з ЄС не буде – професор Василенко


Володимир Василенко
Володимир Василенко
До звільнення Юлії Тимошенко є правовий шлях, яким може піти президент Віктор Янукович, заявляє екс-суддя Міжнародного кримінального трибуналу, доктор юридичних наук Володимир Василенко. За його словами, для цього глава держави має скасувати зміни, внесені ним до положення про порядок здійснення помилування.

«На Януковичу, як на президентові, який відповідає за забезпечення суверенітету України, за здійснення зовнішньополітичного курсу, частиною якого є євроінтеграційний курс, лежить обов’язок звільнити Тимошенко. Коректний правовий шлях у цьому плані був би такий: відновити положення попередні щодо Указу про помилування, де фігурували б члени сім’ї і представники громадськості, і видати відповідний указ про помилування Тимошенко. Отже, є чіткий правовий шлях для вирішення питання про звільнення Юлії Тимошенко. Необхідна лише політична воля», – зазначає Василенко.

Зовнішньополітичний вектор розвитку України нині залежить саме від вирішення питання Тимошенко, відзначає правник-міжнародник. Ув’язнення Тимошенко може бути використане для спонукання України до інтеграції у структури Євразес, переконує експерт.

«Якщо Юлія Тимошенко буде залишатися у в’язниці, підписання угоди не буде. Треба забути про цю ілюзію. Це одна з основних вимог Євросоюзу. Без виконання цієї умови угода підписана не буде. Це ставить Україну у дуже тяжку ситуацію. Це буде використано для активізації тих сил, які прагнуть змінити цивілізаційний вектор розвитку України і спонукати Україну долучитися до Митного союзу, стати у майбутньому членом Євразійського союзу», – наголошує професор Василенко.

Володимир Василенко нагадує, що Президент Янукович уже отримував від громадських діячів та від юристів прохання щодо помилування Юлії Тимошенко, відтак, йому залишається лише відреагувати на них.

Київ розраховує підписати угоду про асоціацію з Євросоюзом на саміті Східного партнерства у Вільнюсі в листопаді цього року. Але для цього Київ має виконати низку умов, які ставить ЄС. Каменем спотикання у підписанні цієї угоди називають справу ув’язненої Тимошенко.

XS
SM
MD
LG