Доступність посилання

ТОП новини

«Венеціанці» кваплять Україну з виборчим законодавством


Київ – Венеціанська комісія рекомендує Україні невідкладно змінити виборче законодавство, зокрема дозволити балотуватися раніше засудженим. Про це її представники заявили у Києві під час обговорення рекомендацій щодо внесення змін до Конституції України. Водночас українські експерти погоджуються не з усіма вимогами Комісії за демократію через право і пропонують уточнити або пом’якшити окремі з них. У Мін'юсті ж сподіваються, що ці оцінки фахівців «венеціанці» врахують.

Венеціанська комісія підготувала свої рекомендації до законопроекту про внесення змін до Конституції України і очікує, що український парламент врахує міжнародний досвід. Про це заявив член Венеціанської комісії Пітер Пакзолай. Зокрема, йдеться про можливість балотування на виборах раніше засуджених громадян.

«Чинне положення Конституції забороняє балотуватися всім особам, раніше засудженим, якщо судимість не була знята. Ми сподіваємося, що у процесі підготовки змін до Конституції це питання буде вивчене у рамках європейської практики», – сказав Пакзолай.

Окрім того, Венеціанська комісія радить переглянути вимогу про обов’язкове проживання протягом 5 років на території України для тих, хто балотується, а також передбачити право громадян інших держав агітувати на виборах.

ЦВК краще за суди розглядає виборчі спори – Магера

Між тим заступник голови ЦВК Андрій Магера погоджується не з усіма пропозиціями «венеціанців» щодо виборчого законодавства. Зокрема ценз осілості щодо кандидатів у депутати він пропонує замінити цензом наявності у них українського громадянства.

Не менше п’яти років особа повинна бути громадянином України. І неважливо, де вона проживає
Андрій Магера
«Не менше п’яти років особа повинна бути громадянином України. І неважливо, де вона проживає. Навіть якщо вона проживає за кордоном, вона все одно бере участь у виборчому процесі. Якщо вона обирає президента, обирає народних депутатів України з-за кордону, то в чому логіка, коли ця особа позбавлена мати пасивне виборче право? Логіки тут немає», – каже він.

Не бачить Андрій Магера і потреби встановлення додаткових прав для іноземних громадян та іноземних ЗМІ на агітацію під час виборчого процесу. Водночас він пропонує залишити у новому виборчому законодавстві можливість для громадян одночасно подавати скарги як до виборчкомів, так і до судів. Адже часто низький, на його думку, рівень професійної кваліфікації суддів (зокрема адміністративних) дозволяє говорити про те, що ЦВК подекуди краще розглядає виборчі спори, ніж суди.

Мін’юст та уряд зроблять усе можливе – Лукаш

Всього до обговорення зауважень та рекомендацій Венеціанської комісії залучили близько півсотні як українських, так і закордонних експертів. Міністр юстиції Олена Лукаш висловила сподівання, що за його результатами представники Венеціанської комісії все ж таки скорегують свої вимоги щодо України.

Будемо відстоювати свої позиції, позиції експертного середовища і сподіватися на консенсус
Олена Лукаш
«Міністерство юстиції та уряд зроблять усе можливе для максимально швидкого опрацювання висновків Венеціанської комісії, які ми зараз очікуємо і для спрямування законопроекту до парламенту. Там будемо відстоювати свої позиції, позиції експертного середовища і сподіватися на консенсус. Бо приймати виборчий закон без злагоди, без довіри, без консенсусу неможливо», – наголошує Лукаш.

Висновок Комісії за демократію через право щодо українського виборчого законодавства очікують найближчим часом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG