Доступність посилання

ТОП новини

Припинити «бєспрєдєл» від Путіна і Януковича вимагають родичі рибалок


Вимога: повернути рибалку Федоровича в Україну
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00

Повернути рибалку Федоровича в Україну вимагають земляки

У селищі Безіменне, що на Донеччині, понад 100 людей зібралися у четвер біля сільської ради на мітинг. Люди прийшли підтримати рибалку Олександра Федоровича, який єдиний залишився живим після зустрічі з російськими прикордонниками в Азовському морі. Четверо його товаришів загинули, коли їхній баркас був протаранений катером прикордонників. Родичі загиблих кажуть, що нічого не знають про перебіг кримінального розслідування. Вони загиблих, як і Федоровича, вважають невинуватими в браконьєрстві, яке інкримінують зараз рибалці в Росії.

У Безіменному особливо немає роботи, зізнаються ті, хто прийшов на мітинг. Тому багато хто з чоловіків і справді виловлює рибу, і, можливо, навіть близько до берегів Російської Федерації. Однак мешканці села не бачать в цьому приводу для того, щоб убивати чотирьох чоловіків, тим більше, що кордону між Росією та Україною в Азовському морі й досі не встановлено.

У селищі впевнені, що не порушують російського кордону доти, доки не сходять на берег. Оксана Єрохіна, дружина одного з загиблих моряків, вважає, що Росія не хоче віддавати Україні Федоровича, бо він знає правду про загибель її чоловіка.

Росія приховує все, бо видно, що це було зроблено з наміром
Оксана Єрохіна
«Як воно сталося? Ми лише з чуток знаємо, – каже вона. – По телебаченню від репортерів дізнаємось. Скоро буде місяць, як це сталося, а ми не знаємо, як слідство ведеться, який катер був від Росії, скільки людей було. Ні відео, нічого немає. Росія приховує все, бо видно, що це було зроблено з наміром. Я вражена такою жорстокістю людей. Ну, вийшли вони в море, що тепер, їх убивати? Цього Федоровича бідолашного вже замучили. Звісно, вони вбили чотирьох людей, а п’ятого, його, як свідка, треба посадити. Росія приховує все. А те, що в нас діти позалишалися, нікому нема справи. Дитині ще навіть двох років нема, а вже без батька. Як це зрозуміти, як? Таку жорстокість?»

Рідний брат Олександра Федоровича Віктор переймається долею брата та каже, що односельчани дуже допомагають грошима. Завдяки цим коштам зараз дружина Олександра перебуває з ним у Росії. «Він хворий в Єйську там. Кажуть, ніби росіяни давали гроші на лікування. Нічого такого не було. Всі гроші тут збиралися в Безіменному, Новоазовську. Все неблагополучно там було. Так не можна вчиняти з людьми», – вважає він.

Мітингувальники звернулися до Путіна та Януковича

Родичі рибалки визнають, що й справді в селі вважають, що ближче до Росії більше риби, однак запевняють, що Олександр того дня з товаришами вийшов у море, щоб «обкатати новий двигун», а не рибалити.

Звертаюся до Путіна, щоб скінчився цей «бєспрєдєл» російського правосуддя
Леонід Ханас
Організатор мітингу Леонід Ханас звернувся до МЗС України і Росії та до вищого керівництва обох країн. «Я звертаюся до Путіна, звільніть нашого земляка, сина, брата Федоровича. Щоб скінчився цей «бєспрєдєл» російського правосуддя», – наголосив Ханас.

Люди тримали в руках плакати з гаслами: «Вимагаємо справедливості», «Росіє, поверни Федоровича», «Янукович! Захисти громадян України» та закінчили мітинг, скандуючи «Волю Федоровичу!».
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG