Доступність посилання

ТОП новини

Тіньові зарплати та інші хитрування працедавців


Українські працедавці обіцяють «золоті гори», а насправді людина зіштовхується з протилежною ситуацією, коли і зарплата менша обіцяної, і обов’язків значно більше. З огляду на високий рівень безробіття, неналежне законодавство ще з радянських часів, присутність корупції при працевлаштуванні, податкове навантаження на зарплату, відносини працедавця і працівника далекі від цивілізованих.

Історія львів’янки Наталії К. ілюструє реальну ситуацію. Жінка продає періодику на вулиці. Відсоток від проданих журналів і газет – її заробіток, невеликий, але бодай щось. Раніше вона працювала кухарем, але власник ресторану затримував зарплату або ж платив менше від обіцяної суми. Постійно знаходив причини для невдоволення.

Підприємці беруть людей без документів, щоб не платити податки
«Переважно всі підприємці беруть людей без документів, для того, щоб не платити податки. Бо знаємо, які високі податки від зарплати потрібну платити. Я працювала, приходжу по гроші, а мені власник каже, вибачте, я вас перший раз бачу. То куди можна йти скаржитись, я не була оформлена на цю роботу, а який суд допоможе», – каже Наталія.

Працедавці беруть людину на роботу на випробувальний термін, на два-три місяці, обіцяють певну суму заробітку, але довший час його не виплачують, або видають гроші невеликими частинами, або ж вимагають більше від працівника, а платять менше, пояснюючи, що, мовляв, «бізнес не йде». У такій ситуації опинились водії комунального підприємства АТП-1, які скаржаться на погані умови праці і низьку зарплату, що їх викликають у вихідні на господарські роботи. При перевірці виявлено тіньові схеми обігу коштів на комунальному підприємстві, стверджують депутати Львівської міськради.

Водії, які не побоялись розповісти про ситуацію на підприємстві, сьогодні зазнають тиск з боку керівництва. Івана Скочиляса, який майже 20 років працює в АТП-1, і ремонтує автобус за свій кошт, взагалі зняли з маршруту.

«Ми отримували гроші на карточку, тепер на відомість, виходить чорний список, зарплата 1200, а на руки 200 гривень, 20 чи 60. В однієї людини зовсім забрали зарплату за два місяці. Я шостий день вже не їжджу, мене не ставлять у список. Ще такого беззаконня не було», – говорить водій.

Підприємства закриваються

За півроку, за отриманою Радіо Свобода інформацією, на Львівщині приватних підприємств ліквідовано на тисячу більше, ніж зареєстровано нових (відповідно закрилось 6800, а відкрилось 5900). Тому зменшується число робочих місць, відповідно зростає безробіття і на одне місце претендує 15-17 осіб. До того ж ще від радянських часів залишилось телефонне право при працевлаштуванні. На багатьох підприємствах і в структурах працюють цілими родинами, від чого виникають конфлікти з чужими працівниками, які, по суті, безправні. Але скаржитись на роботодавця справа марна, бо у будь-якому випадку це призведе до звільнення.

Немає єдиного рецепту при працевлаштуванні, щоб уникнути непорядного ставлення до себе. З іншого боку, роботодавець теж ризикує, бо оформивши людину на роботу офіційно, у випадку непорозуміння чи профнепридатності складно звільнити з роботи. Якщо працедавець зволікає з видачею наказу про прийняття на роботу, з інструкцією з переліком обов’язків, то людина має бути готовою, що офіційно не буде працевлаштована, зазначає юрист Дмитро Гудима.

Із близько двохсот перевірених підприємств департаментом праці та соціального захисту Львівської ОДА, на половині було виявлено, що керівники скерували гроші не на зарплату, а на придбання матеріальних цінностей, щоб забезпечити виробничий процес.

«Хоча розцінюється як порушення, бо кошти спершу спрямовуються на зарплату працівникам. Останнім часом не було таких випадків, щоб робітникам платили зарплату меншу від мінімальної», – каже інспектор департаменту Іван Сорока.

Наймані працівники залякані

Стосунки між роботодавцем і найманим працівником в Україні не лише складні, але й не цивілізовані. А причиною є малий ринок праці, трудове законодавство з радянських часів, наголошує відомий адвокат і правозахисник Олег Мицик. Окрім цього відсутнє розуміння між роботодавцем і найманим працівником, що вони залежні один від одного.

У більшості випадків права порушує роботодавець
Олег Мицик
«Роботодавці мають розуміти, що офіційно оформити людину на роботу їм вигідно. Хоча вони цього не хочуть робити через великі податки, але коли людина їх обкрадає на велику суму, то починають жалкувати, що не оформили бодай на півставки. У більшості випадків права порушує роботодавець, відмовляючи прийняти людини на роботу без жодних мотивацій. Стараються часто приймати людину з особистих інтересів, за хабарі навіть у приватному секторі. У нас настільки складна система сплати адміністративного єдиного соціального внеску, що роботодавець змушений наймати бухгалтера, а це додаткові витрати. Дуже складний механізм звільнення працівника», – зауважує правозахисник.

В одному з львівських гіпермакетів люди працюють без оформлення жодних трудових відносин, але така ситуація не цікавить, ні прокуратуру, ні правоохоронців. Бо ніхто не звернувся з заявою.

Найчастіше, каже Олег Мицик, порушуються трудові відносини на напівприватних великих підприємствах, де керівник поводить себе як рабовласник, виплачує мінімальні зарплати, жахливо ставиться до людей, виплачує зарплату у конвертах. Зазвичай, працівники не скаржаться, тому що бояться втратити роботу.

За різними даними, нині в Україні понад 5 мільйонів чорних робочих місць, тобто в тіні, де зарплати виплачують у конвертах. На такі умови погоджуються самі робітники.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

XS
SM
MD
LG