Доступність посилання

ТОП новини

Критична ситуація в Єгипті не лякає українських туристів


Хургада, Єгипет (©Shutterstock)
Хургада, Єгипет (©Shutterstock)
Сотні прихильників поваленого президента Мухаммада Мурсі увірвалися в четвер у столиці Єгипту Каїрі до будівлі уряду, підпаливши її. Також сотні ісламістів заблокували гірську дорогу до міста Олександрії, вимагаючи повернути Мурсі до влади. Нинішній конфлікт спровокувало повідомлення місцевих ЗМІ про те, що ще на 30 днів продовжено арешт Мурсі, взятого під варту 3 липня.

Від середи в Єгипті на місяць запроваджений надзвичайний стан, а в Каїрі і 10 провінціях діє комендантська година.

Президент США Барак Обама закликав єгиптян зупинити хвилю насильства. Обама сказав, що після того, як військові на початку липня усунули від влади президента Єгипту Мурсі, ще існував шанс для взаєморозуміння сторін конфлікту і збереження демократії. Але нинішні насильницькі дії, додав президент США, свідчать про те, що Єгипет обрав «більш небезпечний шлях».

«Сполучені Штати рішуче засуджують ті заходи, які були застосовані тимчасовим урядом Єгипту і силами безпеки. Ми засуджуємо насильство щодо цивільних осіб. Ми підтримуємо універсальні права, яких вимагає людська гідність, в тому числі, це право на мирний протест», – заявив Обама у четвер. При цьому він наголосив: «Ми виступаємо проти запровадження військового стану, який відмовляє в цих правах громадянам за принципом, що вимоги безпеки стоять вище індивідуальної свободи, чи що силою можна вершити правосуддя». Барак Обама також оголосив про скасування спільних із Єгиптом військових навчань, які були заплановані на наступний місяць.

За офіційними повідомленнями з єгипетських джерел, у кривавих сутичках сил безпеки з протестувальниками загинули 525 осіб, а 3500 були поранені.

Застосування сили проти демонстрантів у Єгипті засудив Євросоюз, Туреччина, Іран – усі закликали сторони конфлікту до стриманості.

Українські туристи не бояться

Станом на 15 серпня на курортах Єгипту відпочивало близько 10 тисяч українських туристів. Радіо Свобода звернулося за інформацією до МЗС України, чи безпечно почуваються українці, які перебувають у Єгипті.

«В даний момент у нас відсутня інформація щодо громадян України, які могли постраждати в результаті ситуації в Єгипті. МЗС дало рекомендацію щодо не відвідання цієї країни. Тим громадянам України, які перебувають в Каїрі, рекомендуємо уникати відвідання центральної площі, обмежити пересування містом та іншими населеними пунктами. Тим громадянам, які відпочивають в курортних містах, з метою уникнення загрози безпеці, рекомендується проводити відпочинок на території готелів і не здійснювати поїздок за їхні межі» – такою була відповідь заступника речника МЗС України Олени Ващенко.

Чартерні рейси з України завантажені

Тим часом речник аеропорту «Бориспіль» Оксана Ожигова повідомила Радіо Свобода, що потік українських туристів до Єгипту не зменшився.

Фактично, повністю чартерні рейси завантажені. Це специфіка, мабуть, менталітету
Оксана Ожигова
«На сьогодні ми обслуговуємо, відповідно до добового плану польотів, – зазначає вона. – За нашим розрахунком, кількість пасажирів також відповідає середньостатистичній. Фактично, повністю чартерні рейси завантажені. Статистика, принаймні останніх трьох років, і військових подій, які відбуваються в гарячих точках, показує, що кількість пасажирів у нас не зменшується, це специфіка, мабуть, менталітету».

Ціни на путівки не змінилися, як брали так і беруть
Юля Ямкова
Чому, незважаючи на інформацію про критичний стан у Єгипті, громадянам України все ж продають путівки до Єгипту? Юля Ямкова, менеджер з продажу путівок туристичної фірми «Гамалія», прокоментувала це Радіо Свобода так: «Ми зараз стараємося туристам пояснювати, що до Єгипту краще не літати, утриматися від поїздок. Але рейси не відміняються, тому що українське Міністерство закордонних справ поки що не забороняє польоти до Єгипту. Через це ми абсолютно спокійно можемо, маємо право продавати путівки. Ви наполягаєте? Ми без проблем продамо путівку. Ціни на путівки не змінилися, як брали так і беруть».

Перехожі, яких на вулицях Києва, опитало Радіо Свобода, здебільшого не бояться подорожувати до Єгипту, однак можна було почути й протилежні думки.
  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG