Доступність посилання

ТОП новини

«Нафтогаз» вимагає від теплоенергетиків погашення боргів


Київ – Вимогу «Нафтогазу» до підприємств комунальної теплоенергетики погасити борги не виконають. Про це заявив в інтерв’ю Радіо Свобода експерт із енергетичних питань Богдан Соколовський. За словами експерта, задовольнити таку вимогу взагалі неможливо без підвищення тарифів. А на такий крок влада за два роки до виборів не піде. В цілому ситуація ускладнюється марнотратним використанням палива в Україні. Напередодні заступник голови правління «Нафтогазу» Вадим Чупрун зажадав погашення боргів перед компанією до жовтня цього року. Теплоенергетики заборгували зараз 17,5 мільярдів гривень.

– Пане Соколовський, із цим пов’язана ця вимога «Нафтогазу», оголошена заступником голови правління компанії? Адже такі вимоги перед теплоенергетиками вже висувалися раніше. Наскільки реальне виконання чергової?

Тарифи піднімати не будуть, бо невигідно це робити напередодні виборів 2015 року
– «Нафтогаз» справді не має грошей. І очевидно, що заява Вадима Чупруна свідчить про те, що державний бюджет не буде підтримувати НАК «Нафтогаз України». Тому що вимагати гроші від теплокомуненерго, коли відбувається активна приватизація, це смішно. Там абсолютно непрозоре фінансування. І скільки в них не вимагай, вони не заплатять до першого жовтня ніяк грошей без підвищення тарифів. А тарифи піднімати не будуть, бо невигідно це робити напередодні виборів 2015 року.

– У цьому зв’язку, як Ви вважаєте, в чому має полягати реформа «Нафтогазу», щоб не було таких боргів, які тягнуться роками, інших проблем, що постійно виникають? Які перші основні кроки варто зробити на шляху такої реформи?
Тут ми ще живемо у Радянському Союзі. І як би не було, але тарифи якісь смішні

– Перший і основний крок – треба привести тарифи у відповідність до економічно обґрунтованих. У нас із тарифами якийсь анекдот відбувається. Якщо взяти їх і порівнювати із ринковими цінами на газ, то вони є занадто низькими. Але з іншого боку, якщо розміри тарифів аналізувати через призму зарплат, пенсій, стипендій, то вони є дуже високими. Тут ми ще живемо у Радянському Союзі. І як би не було, але тарифи якісь смішні. Тому реформуванням одного лише НАК «Нафтогаз України» успіху не досягнути. Головна проблема в іншому. Ми занадто багато використовуємо газу. Адже смішно виходить. Польща, яка є співмірною з Україною за населенням і трохи менша за територією, використовує на рік 15-16 кубометрів газу, а ми – 60 (плюс-мінус). Ну, куди це годиться?

– Тобто, на Вашу думку, загальна реформа має відбуватися в державі…
Ви особисто щось маєте із української металургії чи з хімії? Ні, не маєте. І я не маю. Тому що прибутки йдуть до кишені власників. А власників не зачіпає теперішній президент України

– …загальна реформа вже перезріла, бо нам не потрібна така економіка. Ви особисто щось маєте із української металургії чи з хімії? Ні, не маєте. І я не маю. Тому що прибутки йдуть до кишені власників. А власників не зачіпає теперішній президент України. Не хоче чи не може, я не знаю. Нам така металургія та хімія не потрібні. Їх треба перепрофільовувати.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG