Доступність посилання

ТОП новини

Українці вже менше купують путівок до Єгипту – туроператори


Київ – Наразі у Єгипті відпочивають понад 10 тисяч українців, інформують туроператори. Міністерство закордонних справ та Держтуризмкурорту ще минулого тижня рекомендувало українським туристам утриматися від поїздки до Єгипту, проте путівки й досі продають. Юристи тим часом радять українцям добре подумати перед тим, як подорожувати до цієї держави. Мовляв, туроператори можуть не повернути грошей у разі відмови від мандрівки.

За офіційними повідомленнями з єгипетських джерел, у кривавих сутичках сил безпеки з протестувальниками-ісламістами загинули понад півтисячі осіб і всемеро разів більше єгиптян були поранені. З середи, 14 серпня, у цій країні на місяць запровадили надзвичайний стан, а в Каїрі і 10 провінціях діє комендантська година.

Незважаючи на такий розвиток подій, путівки на відпочинок до Єгипту українські туроператори все ж продають. І заборонити це ніхто не може, говорить директор департаменту інформаційної політики МЗС України Євген Перебийніс.

Міністерство закордонних справ видає рекомендації. Ми не можемо нікому нічого забороняти
Євген Перебийніс
«Міністерство закордонних справ видає рекомендації. Тобто ми не можемо нікому нічого забороняти. Але до наших рекомендацій, а практично вони діють, прислухаються і туристичні компанії, і на основі наших рекомендацій Державна туристична адміністрація вже випустила рекомендації туристичним фірмам щодо припинення продажу турів до Єгипту», – сказав Євген Перебийніс.

Міністерство закордонних справ і Держтуризмкурорт звернулися до українських громадян із закликом найближчим часом не їздити до Єгипту без нагальної необхідності та зобов’язали турагенції інформувати туристів про можливі небезпеки під час подорожі. Також Держтуризмкурорт рекомендував туроператорам розглянути можливості оперативного повернення коштів мандрівникам, які вирішили відмовитися від уже куплених турів до Єгипту.

Стовідсотково повернути вартість путівки буде складно – Голубаха

Тим часом менеджер туристичної агенції «Альтан» наголошує на готовності перенесення дати подорожі, перебронювання путівки в іншу країну, а про повернення грошей рішення ухвалять у кожному конкретному випадку залежно від ситуації.

«Я просто не хочу їхати, бо я не хочу їхати – це буде один випадок, а я не хочу їхати, бо я переживаю, що там в Єгипті, але я готовий їхати в Туреччину – це зовсім інший випадок. Але ми робимо все можливе, щоб піти людині назустріч і звичайно, щоб повна вартість була повернута», – розповіла менеджер.

А от голова Асоціації туроператорів України Ігор Голубаха каже, що повернути 100% вартості путівки буде дуже складно. За його словами, це можливо лише, якщо туроператор не сплатив коштів за відпочинок туриста авіакомпанії та готелю.

Потрібен певний компроміс як із боку туристів, так і з боку туроператорів. Треба або переносити на пізніший термін свій відпочинок, або обирати якусь іншу країну
Ігор Голубаха
«Це є питання терміну, часу і тому є певні механізми домовленості як із туристом, так і з авіакомпаніями, так із закордонними туроператорами для того, щоб вони зробили все можливе, чи про перенесення поїздки туриста чи вирішували питання повернення коштів. Є певні економічні ризики, в тому числі і туроператорів, для того, щоб з найменшими втратами вийти з цих програм. Тому і тут потрібен певний компроміс як із боку туристів, так і з боку туроператорів, знаходження якогось взаєморозуміння. Треба або переносити на пізніший термін свій відпочинок, або обирати якусь іншу країну», – пояснив Ігор Голубаха.

Чи може турист претендувати на повернення вартості путівки, потрібно дивитися в договорі – що там написано стосовно форс-мажорних обставин, оскільки війна є саме такою обставиною, зауважує юрист Тетяна Монтян. Але насправді, як показує практика, в Україні майже нереально повернути вартість путівки навіть через суд.

«Я переконана, що хитрі турфірми пишуть, що вони не відповідають за форс-мажорні обставини і нічого повертати не повинні. Теоретично приходять у тур-фірму, пишуть заяву, що у зв’язку з війною ми відмовляємося їхати, просимо повернути гроші. Якщо їм відмовлять і в договорі немає нічого про форс-мажорні обставини, можна звернутися до суду. Але трансакційні витрати на судовий процес будуть значно більші, ніж гіпотетично можна відсудити у турфірми. В нашій країні немає сенсу судитися за суму меншу, ніж пару тисяч баксів», – каже юрист.

Жодних повідомлень про потерпілих у Єгипті українців не було і самі перехожі на вулицях Києва кажуть, що не бояться їхати в цю країну, де свистять кулі.

Експерти припускають, що українці наразі відпочивають в Єгипті через те, що путівки купили заздалегідь і не хочуть мати проблем із поверненням коштів або перебронюванням. Уже зараз, за даними Асоціації туроператорів, практично немає нових замовлень на поїздки в цю арабську державу. І тому, якщо ситуація не зміниться найближчим часом, то українських туристів у Єгипті точно стане менше.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG