Доступність посилання

ТОП новини

Чи варто державі рятувати український автопром?


Київ – Виробництво автомобілів в Україні скоротилося цього року удвічі, порівняно з минулим роком. Про це повідомив Держстат. За сім місяців нинішнього року вітчизняні виробники випустили з конвеєра 22 тисячі легкових машин. Удвічі впало і виробництво вантажівок. Автовиробництво в Україні продовжує зменшуватися, незважаючи на спроби уряду підтримати вітчизняний автопром.

Падіння українського автопрому триває вже не один місяць. Зокрема, за підсумками минулого року виробництво легковиків зменшилося майже на третину – до сімдесяти тисяч машин. Представники найбільших виробників автомобілів, автобусів в Україні (серед них, зокрема, корпорації «УкрАВТО», «Богдан», «Єврокар», «Еталон») бідкаються на брак державної підтримки і недостатнє автокредитування.

В уряді зреагували на ці бідкання. Навесні в Україні запровадили спеціальне мито на імпортні автівки з бензиновими двигунами. Як наслідок, машини із об’ємом двигуна до 2,2 літра подорожчали на 13 відсотків. А з вересня набуває чинності закон про утилізаційний збір. І у вартість закордонних «залізних коней» закладатимуть витрати на їхню утилізацію. Це означає друге за півроку подорожчання іномарок: із літровим об’ємом двигуна на 5500 гривень, з двигуном 1,5 літра – на 8400 гривень, 2 літри – на 16800 гривень.

Влада лише справляє враження допомоги українському автопрому, зазначила у коментарі Радіо Свобода народний депутат від партії УДАР, перший заступник голови парламентського комітету з питань податкової та митної політики Оксана Продан. На її погляд, насправді варто не обмежувати інших, іноземних автовиробників, а створювати нормальні умови для власних. Забезпечення на ділі права власності для виробників, мінімізація корупції, яке завдає значної шкоди і в даній сфері, це лише деякі кроки порятунку галузі.

«Влада просто вдарила по кишенях власних громадян, а не врятувала вітчизняний автопром»

А те, що роблять урядовці нині, конкуренцію на авторинку не пожвавлює і купівельну спроможність українських споживачів не збільшує, зауважує Оксана Продан.
Вони все одно обиратимуть якісне. Але платитимуть більше і, зрештою, менше купуватимуть
Оксана Продан
«А те, що сьогодні влада зробила, значно збільшивши вартість імпортних автомобілів, вона просто вдарила по кишенях власних громадян. Адже вони все одно обиратимуть якісне. Але платитимуть більше і, зрештою, менше купуватимуть», – прогнозує Оксана Продан.

Якість продукції українського автопрому безнадійно відстала від пропозицій кращих виробників за кордоном, і це є не лише питанням комфорту, а що важливіше – безпеки. Так вважає автогонщик, телеведучий Олексій Мочанов. Таке становище – не стільки провина, скільки біда українського автовиробництва.

«Автомобілі виробництва тих країн, в яких автомобілебудування розвивається давно, вони випередили нас на століття. У нас відсутні і полігони, і бази, і дослідницькі центри розробки й випробувань автомобілів», – констатує він.

Український автопром – це 70 тисяч робочих місць

А урядовці не втомлюються запевняти у тому, що підтримують вітчизняного автовиробника. Зокрема, покупцям українських машин можуть почати доплачувати і розробляють законопроект стосовно цього. Про таку заяву віце-прем'єра Юрія Бойка інформувала агенція УНІАН. Подробиць – скільки саме доплачуватимуть – не наводять.

Водночас і урядовці, і перший заступник голови парламентського комітету з питань підприємництва, регуляторної та антимонопольної політики, регіонал Владислав Лук’янов наголошують: український автопром – це 70 тисяч робочих місць. І на це не варто шкодувати підтримки.

Одне робоче місце в автомобілебудуванні тягне за собою створення ще кількох робочих місць у суміжників
Владислав Лук’янов
«Питання стосується не лише якості автомобілів. Потрібно враховувати, що одне робоче місце в автомобілебудуванні тягне за собою створення ще кількох робочих місць у суміжників», – зауважує Владислав Лук’янов.

Тим часом в Україні різко зросли обсяги автопродажу. Минулого місяця, порівняно з червнем 2013 року, вони піднялися на 18% – реалізували 18 тисяч машин. Про це повідомила інформаційно-аналітична група AUTO-Consulting. Продаж підживлює запровадження утилізаційного збору на іномарки, що призведе до чергового їх подорожчання.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG