Доступність посилання

ТОП новини

АПК наступають на горло (огляд преси)


Київ – За перші сім місяців цього року виробництво легкових автомобілів в Україні у порівнянні з минулим роком скоротилося на 50%. Експерт газети «День» пов’язує падіння вдвічі українського виробництва автомобілів із введенням спецмита на іномарки, яке, за задумом урядовців, мало б його оживити. Одним із аргументів впровадження спецмит було те, що відомі міжнародні бренди локалізують збірку або навіть повний цикл виробництва в Україні. Але поки жодного конкретного кроку у цьому напрямі зроблено не було, констатує видання. Про причини йдеться в статті «Фокус не вдався».

Неврегульованість питання з ціною на зерно з’їдає 10-60% рентабельності вирощеної пшениці, ячменю, кукурудзи і ріпаку, стверджує газета «День». З одного боку декларується, що АПК – локомотив економіки, але з другого – галузі максимально наступають на горло, переконує експерт газети. Він вважає, що якщо держава не зробить необхідних дій, то аграрії зазнають значних збитків – близько 15-16 мільярдів гривень.

Останнім часом на очі все частіше потрапляє реклама економічних ігор – різних версій «грошових потоків», «щурячих перегонів» тощо. Ігри – предмет легковажний, але ж такі розваги не тільки розважають. Вони обіцяють змінити свідомість гравця, забезпечити його такими навичками, які дозволять йому стати досить забезпеченою людиною. Сьогодні в Україні більше сотні ігрових клубів і тренінгових центрів пропонують такі ігри і тренінги на їхній базі. Найнижча ціна, яку потрібно заплатити за участь у грі, – 150 гривень, «елітна гра» обійдеться приблизно в 3000. Газета «Сегодня» вирішила придивитися до економічних ігор ближче і їхніх наслідків для гравців. Стаття називається «Гра багатства заради».

Про чотири ризики, яким піддаються українці, купуючи шенгенські візи через фірми-посередники, розповідає газета «День». Перший ризик – отримати відмову. Адже представники легальних та напівлегальних фірм часто можуть надавати викривлену інформацію, оскільки вони не є фахівцями. І ця нефахова інформація може спровокувати відмову у наданні візи. Другий ризик – заборона в’їзду до ЄС на кілька років. Консульства мають свою систему, в якій зафіксована інформація щодо заявника, і якщо виявилося, що у заявника частина документів була сфальсифікована, то людину можуть позбавити дозволу на в’їзд в ЄС на кілька років. Третій ризик – людину можуть зупинити на кордоні та не пропустити до країни ЄС. Четвертий і далеко не останній ризик – адміністративна та навіть кримінальна відповідальність за підробку документів.

У національний календар дитячих щеплень можуть додати ще чотири – проти грипу, пневмонії, менінгококової інфекції та папіломавірусу людини. У МОЗ заявляють, що взяти участь в обговоренні цього питання може кожен охочий – після того, як на сайті відомства в кінці серпня опублікують проект нового календаря щеплень. Про деякі суперечливі моменти майбутній щеплень розповідає газета «Факти».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG