Доступність посилання

ТОП новини

Сланцевий газ: заборона видобутку – догоджання Кремлю?


Івано-Франківськ, Київ – Прем'єр-міністр Микола Азаров назвав політичним рішення Івано-Франківської обласної ради, яка не підтримала проект угоди з американською компанією Chevron про видобуток сланцевого газу на Прикарпатті. А міністр енергетики Едуард Ставицький допускає, що проект такої угоди вдасться провести через Верховну Раду замість івано-франківських депутатів. Натомість енергетичний експерт Богдан Соколовський у коментарі Радіо Свобода звинуватив українську владу у непереконливих діях із відстоювання розробки сланцевих родовищ в Україні.

Івано-Франківська облрада за абсолютно надуманими причинами заблокувала ініціативу зі зміцнення енергетичної незалежності України. Таким чином глава уряду Микола Азаров оцінив рішення депутатів Івано-Франківської облради, котрі не дали згоду на видобуток сланцевого газу на Прикарпатті американською компанією Chevron і українським підприємством «Надра Олеська».

А міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький не виключив, що проект угоди із Chevron може бути погоджений Верховною Радою замість Івано-Франківської обласної ради.

«Користь від втілення проекту матиме і Україна в цілому, й Івано-Франківська область зокрема»

Також міністр енергетики переконував, що користь від втілення такого проекту матиме і Україна в цілому, і Івано-Франківська область зокрема. За словами Ставицького, щорічно це дасть Прикарпаттю сотні мільйонів гривень додаткових надходжень до бюджету області.
У доповнення до сплати податків, передбачених законодавством, інвестор буде передавати державі до 40% загального обсягу прибуткової продукції
Едуард Ставицький

«У доповнення до сплати податків, передбачених законодавством, інвестор буде передавати державі до 40% загального обсягу прибуткової продукції. Український уряд готовий піти на рішення стосовно пропозиції депутатів обласної ради і залишити у вашому розпорядженні 10 % від загального обсягу прибуткової продукції. Такого положення немає в жодній з укладених угод про розподіл продукції», – запевняв депутатів на сесії Івано-Франківської облради Едуард Ставицький.

А представник міністерства екології і природних ресурсів Анатолій Ігнащенко повідомив, що компанія Chevron готова виділити 10 мільйонів доларів на незалежний моніторинг. Хто виконуватиме такий моніторинг, визначать в результаті тендеру.

Зі свого боку, більшість депутатів Івано-Франківської облради наполягає на тому, що до проекту угоди із Chevron варто внести зміни. Ще до початку голосування представники фракцій від «Батьківщини» і ВО «Свобода» в обласній раді заявили, що запропоновану урядом угоду не схвалять, бо не можуть «ризикувати здоров’ям дітей та онуків».

«На тих, хто виступає проти видобутку сланцевого газу, вішають ярлики «агентів Путіна та Кремля»

А голова комітету Верховної Ради з питань екологічної політики, «свободівка» Ірина Сех назвала міфом і окозамилюванням запевнення про енергетичну незалежність України після освоєння родовищ сланцевого газу.

Сьогодні в інформаційному просторі штучно нав’язується теза про енергетичну незалежність, яка, нібито, буде негайно досягнута після освоєння сланцевих родовищ
Ірина Сех
«Сьогодні в інформаційному просторі штучно нав’язується теза про енергетичну незалежність, яка, нібито, буде негайно досягнута після освоєння сланцевих родовищ. При цьому на органи місцевого самоврядування, територіальні громади, фахівців-екологів, правників, експертів, громадськість, які виступають проти видобутку сланцевого газу, з подачі чинної влади вішають ярлики «агентів Путіна та Кремля».

На думку народного депутата, проект із видобутку сланцевого газу «просувається з використанням корупційних схем»,і є «спробою перерозподілу власності».

Натомість Едуард Ставицький назвав розмови про корупцію стосовно компанії такого рівня як Chevron маніпуляціями. Він повідомив, що українське підприємство «Надра Олеська» входить до компанії «Надра України», яка на 100 % належить державі.

Треба очікувати тепер такого самого рішення у Львові – експерт

Видобуток сланцевого газу для України важливий, але депутатів Івано-Франківської облради не можна вважати противниками незалежності держави, зазначив Радіо Свобода експерт із енергетичних питань Богдан Соколовський. За його словами, і центральна, і місцева влада не знайшли аргументів, які задовольнили б обласних депутатів.

Влада не працювала і не зробила ніяких висновків з тієї угоди, яку вони підписали з Shell. Думали, що отак «на авось» пройде і з Chevron на Заході України. А на Заході України так не буває
Богдан Соколовський
«Такий важливий проект, яким є видобуток, насамперед георозвідка сланцевого газу – це дуже важливо і потрібно для України, але треба працювати. Не можна так, спустивши руки, як влада робила до цих пір. Аргументів вони не мали. Влада не працювала і не зробила ніяких висновків з тієї угоди, яку вони підписали з Shell. Думали, що отак «на авось» пройде і з Chevron на Заході України. А на Заході України так не буває. І треба очікувати тепер такого самого рішення у Львові. Тому що влада працювала на Львівщині так само, як на Франківщині – ніяк», – вважає Богдан Соколовський.

Івано-Франківські експерти прогнозують, що знову до теми сланцевого газу на Прикарпатті повернуться у вересні.
  • Зображення 16x9

    Галина Добош

    Радіо Свобода співпрацюю з 2007 року. Власкор по Івано-Франківській області. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG