Доступність посилання

ТОП новини

Янукович хоче модернізувати Україну під Клюєва та Ахметова?


Київ – Віктор Янукович заявляє, що Україна перебуває на етапі модернізації й прискорення розвитку економіки і наближається до створення сучасного енергетичного комплексу. Водночас експерти зауважують, що Україна не має ані життєздатної енергетичної стратегії, ані достатніх обсягів інвестицій розвитку. Така ситуація склалася через неконкурентну економіку країни, де лобіюються інтереси лише окремих фінансово-промислових груп.

Президент України Віктор Янукович наголосив на необхідності створення умов для швидкого розвитку реального сектора економіки. Основним у цьому процесі він назвав створення сучасного енергетичного комплексу та впровадження передових технологій виробництва. Про це глава держави говорив у Донецьку на урочистостях до Дня шахтаря. Шлях модернізації країни Віктор Янукович порівняв із капітальним ремонтом.

Довгі роки ми намагалися обійтися легким поточним ремонтом. Але від цього наш дім не ставав кращим
Віктор Янукович
«Сьогодні ми проходимо найскладніший етап модернізації країни. Умовно можна сказати, що довгі роки ми намагалися обійтися легким поточним ремонтом. Як кажуть, підфарбувати, підбілити, підлатати, чи підмазати. Але від цього наш дім не ставав міцнішим та кращим. Навпаки, він продовжував старіти й дряхліти. Рано чи пізно нам потрібно було починати капітальний ремонт. І саме це ми зробили. Ми почали модернізувати нашу країну», – сказав Янукович.

Крім того, президент зауважив, що вже здійснені заходи щодо збільшення вживання вугілля на внутрішньому ринку.

На енергоринок не допускають нових учасників – Тодійчук

Утім, створення сучасної енергетичної системи, в першу чергу, має передбачати заходи з енергозбереження, зауважує президент Київського міжнародного енергетичного клубу Олександр Тодійчук. Крім того, у сучасному світі варто робити ставку на відновлювані джерела енергії, серед яких для аграрної України найперспективнішим є біогаз, що виробляється з відходів тваринництва, нагадує експерт. Водночас, за його словами, українська влада сприяє розвитку сонячної та вітрової енергетики.

Сонячна енергетика курується структурами, які підпорядковані пану Клюєву, вітрова – пану Ахметову. Їхні інтереси захищають
Олександр Тодійчук
«Сонячна енергетика курується структурами, які підпорядковані пану Клюєву, вітрова – пану Ахметову. Там їхні інтереси захищають. Якщо ви в Україні поставите таку установку, то найголовніше – ви її не підключите до системи. Вас не допустять до цієї системи. Нових учасників просто не допускають до цього ринку», – наголошує Тодійчук.

В Україні працюють здебільшого спекулятивні інвестиції – Новак

Крім того, для прискорення розвитку реального сектора економіки Україні потрібні підвищення продуктивності виробництва та оновлення технологій, зазначає голова Ради економістів Андрій Новак. Він наголошує, що без збільшення обсягів інвестицій цього зробити не вдасться.

«Здебільшого працюють інвестиції спекулятивні, на найпростіших фінансових операціях: на валютних, споживче кредитування, спекулятивні операції на фондовому ринку. А також інвестиції завоювання ринку, характерні для російських інвестицій. Той же ринок продажу нафтопродуктів, на який активно зайшли і «Лукойл», і ТНК. Водночас, інвестицій розвитку, коли будується підприємство, на ньому ставиться новітнє обладнання, дуже мало», – зауважує Новак.

Відтак, перспективи модернізації країни та розвитку реального сектора економіки залежать від перспектив створення сприятливого інвестиційного клімату, зазначають експерти. Вони уточнюють, що йдеться про необхідність створення реалістичної стратегії розвитку країни, хоча б на 3 роки, вдосконалення податкового та бюджетного законодавства, забезпечення незалежності судової системи та гарантування недоторканності приватної власності.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG