Доступність посилання

ТОП новини

Українсько-російська гімназія на Троєщині: дві мови, два атестати


Київ – У Києві на Троєщині відкривають українсько-російську гімназію із російською мовою навчання, де викладатимуть педагоги з обох країн, а випускники у результаті отримають два атестати. Прем’єр-міністр Микола Азаров, який приїжджав подивитися на нову школу, говорить про поглиблення українсько-російської співпраці в освітній царині. У той же час, у профільному парламентському комітеті говорять про утвердження російського освітнього домінування.

Інтерактивні класи, сучасне устаткування і два атестати після випуску. У Києві на Троєщині відкрили українсько-російську гуманітарну гімназію, побудовану там на кошти російських приватних інвесторів. Мешканка будинку неподалік Валентина має намір віддати до нової гімназії свого онука-другокласника. Говорить, що остаточно ще не вирішила, але обіцяні умови в школі їй подобаються, не лякає ні зміна мови викладання для хлопця, ані чотири тисячі гривень оплати за навчання.

«Те, що мало учнів – це найбільший плюс. Бо там у них у першому класі було тридцять учнів. Це досить тяжко. І група продовженого дня також не дуже мені там подобається», – розповіла жінка.

Глава уряду Микола Азаров, який відвідав гімназію напередодні відкриття, відзначив поглиблення українсько-російської співпраці в галузі освіти, і висловив сподівання, що аналогічну школу відкриють у Росії.

«Ця школа побудована на нових для нас принципах. Вона вперше передбачає навчання за спільною українсько-російською навчальною програмою, – зауважив прем’єр. – Це дуже важливо, враховуючи величезний обсяг торговельних відносин з Росією, і безумовно, нам будуть потрібні фахівці, чий освітній рівень відповідає і українським, і російським стандартам».

Країни різні – навчальний план один?

За словами директора гімназії Діани Савченко, проблем зі синхронізацією навчальних планів двох країн не було: різниця полягає тільки у кількості годин, відведених для вивчення російської мови.

Однак директор Центру освітнього моніторингу Павло Полянський це заперечує. Відкриття такої «спільної» школи має політичні причини, вважає він.

«У курсі історії Росії українським дітям будуть розповідати, що Київ – це «вєлікая Русь» і що християнство пішло з Росії. Беремо до уваги те, що на території Російської Федерації до сьогодні немає жодної школи з українською мовою навчання, в якій би навчались, можливо, за російськими стандартами українською мовою. Натомість ми тут маємо широку мережу шкіл із викладанням російською мовою за українськими освітніми стандартами», – зазначає Полянський.

Про політичне підґрунтя кажуть і деякі представники парламентського комітету з питань освіти. Так, депутат-свободівець Олександр Сич, який також заступником голови профільного комітету Верховної Ради, переконаний: мова йде про закріплення домінування російської етнічної меншини в Україні.

1 вересня у новій школі очікують близько 75 учнів. Поки що це – молодші і середні класи. Навчатимуть їх як українські вчителі (таких у школі більшість – двадцятеро), так і 3 педагоги з Росії.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG