Доступність посилання

ТОП новини

Люди мовчать, коли порушують їхні права, бо бояться?


Київ – Триває кримінальне провадження у справі мостобудівників, яким півроку не платили заробітної плати. Прокуратура відкрила справу тільки після того, як робітники перекрили залізничний міст однієї зі столичних розв’язок. Однак у більшості випадків, стверджують незалежні профспілки, роботодавці залишаються безкарними, бо люди нікуди не скаржаться.

Державна інспекція з питань праці штрафуватиме роботодавців за порушення, а міністр праці та соціальної політики Наталя Королевська запевняє, що «одне з ключових завдань – до кінця 2014 року ліквідувати прострочену заборгованість із заробітної плати». Такі повідомлення містяться на офіційних сайтах відповідних державних інституцій.

Натомість, профспілки стверджують, що права працюючих порушуються тотально. Роботодавці, користуючись великим попитом на роботу, платять не те, що обіцяли при прийомі на роботу. Працівників часто примушують писати заяви на відпустку за власний рахунок або зовсім не відпочивати, працюючи понаднормово і без вихідних. Затримки із виплати заробітної плати є звичайним явищем для усіх регіонів України та й найбільшого ринку праці – Києва.

Для прикладу: прокурорська перевірка встановило, що будівельникам столичного залізничного мосту над Видубицьким автовокзалом заборгували понад 100 тисяч гривень зароблених коштів. 13 серпня будівельники перекривали міст на «Видубичах».

Робітники перекрили залізничним міст у Києві
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00

Лише після цього відкрили кримінальне провадження, й прокуратура підтвердила, що «посадові особи, незважаючи на наявність коштів на рахунках підприємства та в порушення вимог законодавства, понад півроку не виплачують своїм підлеглим заробітну плату. Крім того, посадовці підприємства умисно викривляли статистичну звітність щодо вказаної заборгованості, внаслідок чого протягом тривалого часу уникали відповідальності», – повідомив начальник відділу управління правозахисної діяльності, протидії корупції та злочинності у сфері транспорту столичної прокуратури Дмитро Чібісов.

Люди досі бояться вимагати зароблене

Профспілка «Серп і молот» підтримала мостобудівників. Керівник профспілки Віталій Махинько розповів Радіо Свобода про механізм накопичення заборгованості й наголосив, що ця ситуація є типовою.

«Люди працювали протягом 3-5 років. Живуть ці люди не у Києві, а приїжджають на вахту. Середня зарплата десь 2,5-3 тисячі гривень за вахту. Відпрацювали, а їм дають лише по тисячі гривень, і то не усім, і вони їдуть додому. Так і накопичилася ця сума боргу», – каже Махинько.

Люди мають розуміти, що за права треба боротися – Махинько
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:14:04 0:00

За словами Віталія Махинька, українські громадяни досі не розуміють, що чим довше вони мовчатимуть про порушення їхніх трудових прав, тим менше їм платитимуть і тим у гірших умовах вони працюватимуть.

Неофіційна робота – особливість малого бізнесу на Кіровоградщині
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00

Особливу проблему складає нелегальне працевлаштування, коли не оформляють ніяких документів. Найчастіше цим «грішить» дрібний бізнес, коли неофіційно наймають людей для роботи у кіосках та на ятках.

16.08.2013
Чому люди працюють по 12-14 годин і не отримують обіцяного?

Більшість несумлінних роботодавців належать до малого бізнесу – профспілки далі
15.08.2013
Тіньові зарплати та інші хитрування працедавців

Українські працедавці обіцяють «золоті гори», а насправді людина зіштовхується із протилежним далі
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

XS
SM
MD
LG