Доступність посилання

ТОП новини

Фашистські заяви Паніна – результат незавершеності десталінізації суспільства – Рефат Чубаров


Рефат Чубаров (ліворуч) на мітингу у Сімферополі, 23 серпня 2013 року
Рефат Чубаров (ліворуч) на мітингу у Сімферополі, 23 серпня 2013 року
Сімферополь – Українське суспільство і держава досі не подолали наслідки сталінізму, вважають учасники мітингу пам’яті жертв комунізму і нацизму, що пройшов у п'ятницю в Сімферополі. Під час акції лунали заклики до заборони комуністичної ідеології, відставки кримського прем’єра Анатолія Могильова і депортації за межі України російського актора Олексія Паніна.

Кримських татар дивує та обурює відсутність адекватної реакції офіційних структур України і кримської автономії на відверто ксенофобські та антидержавні заяви російського актора Олексія Паніна, який перебуває на гастролях у Криму. Про це у п’ятницю на заходах з нагоди загальноєвропейського Дня вшанування жертв сталінізму і нацизму в ім’я збереження пам’яті про жертв масових депортацій і страт заявив один з лідерів Меджлісу Рефат Чубаров.
Під час мітингу, Сімферополь, 23 серпня 2013 року
Під час мітингу, Сімферополь, 23 серпня 2013 року

В інтерв’ю Радіо Свобода Рефат Чубаров сказав, що «фашистські заяви» Паніна є «результатом незавершеної десталінізації» в Україні і загалом на пострадянському просторі. «Якби в українському суспільстві за 22 роки незалежності були вжиті всі заходи з десталізації, були б відновлені права тих, хто був репресований, зокрема, з ОУН та УПА, якщо б були відновлені права кримськотатарського народу, який повертається після десятиліть депортації на свою землю, то таких випадків, які ми маємо в Криму, включаючи оці фашистські твердження Паніна, просто б не було!» – наголосив Рефат Чубаров.

Він сказав, що бездіяльність влади робить її співучасницею Олексія Паніна. Чубаров закликав заарештувати ксенофоба або ж депортувати його за межі України.

Тим часом стало відомо, що спектакль, який мав відбутися ввечері в п’ятницю в Євпаторії, відбудеться без Олексія Паніна. Водночас протягом усього дня глядачі здавали квитки на цю виставу в касу.
Під час мітингу, Сімферополь, 23 серпня 2013 року
Під час мітингу, Сімферополь, 23 серпня 2013 року

Могильов не кращий за Паніна?

Кілька днів тому Олексій Панін потрапив у дорожньо-транспортну пригоду в Алушті, після якої грубо спілкувався з водієм іншого автомобіля – кримським татарином, а також вдарив його. Пізніше Панін зробив ще низку ксенофобських заяв про кримських татар і про те, що Крим – це не Україна, а кримчани її не люблять.

Згодом актор вибачився за деякі свої слова, але кримські татари вибачень не прийняли. 22 серпня алуштинська міліція почала офіційне розслідування, але лише за фактом завдання Паніним тілесних ушкоджень кримчанину.
Під час мітингу, Сімферополь, 23 серпня 2013 року
Під час мітингу, Сімферополь, 23 серпня 2013 року

Учасники мітингу вшанування жертв сталінізму і нацизму підтримали Рефата Чубарова і звернули увагу на те, що й прем’єр-міністр автономії Анатолій Могильов періодично робить антикримськотатарські заяви і проводить політику дискримінації кримських татар. «Сьогодні прем’єр Криму повторює слова злочинців і схвалює злочинну депортацію 44-го року! Він теж не спромігся вибачитися перед нашим народом!» – заявив голова секретаріату Меджлісу Заїр Смедляєв.

Він же закликав вимагати відставки Анатолія Могильова, а також заборони комуністичної ідеології і суду над Комуністичною партією. «Ганьба Компартії! Комуністів до суду!» – скандували кілька сотень учасників мітингу.
Голова секретаріату Меджлісу Заїр Смедляєв
Голова секретаріату Меджлісу Заїр Смедляєв

За словами Заїра Смедляєва, нинішні і колишні комуністи несуть відповідальність за страждання і жертви кримськотатарського та українського народів. На його думку, саме нинішні і колишні комуністи також перешкоджають відновленню прав кримськотатарського народу та європейській інтеграції України й досі ухвалюють антинародні закони.

Якщо хтось забув, то слід нагадати, що Крим – це невід’ємна частина України
Анатолій Могильов
Разом з тим, по обіді в п’ятницю голова Ради міністрів АРК Анатолій Могильов засудив висловлювання російського актора Олексія Паніна. «Заява Паніна образлива і по суті, і за змістом. Якщо хтось забув, то слід нагадати, що Крим – це невід’ємна частина України, де діє українське законодавство, яке поширюється на всіх без винятку, у тому числі й на гостей півострова», – цитує Анатолія Могильова управління інформаційної політики Ради міністрів АРК.

«Публічний статус Паніна повинен багаторазово збільшувати його особисту відповідальність за висловлювання і поведінку. У тому числі за імідж Росії, яку він представляє і до якої так тепло та привітно ставляться жителі нашого півострова. Враховуючи ситуацію, яка склалася, я сьогодні мав розмову з мером Євпаторії та рекомендував йому скасувати спектакль цього артиста», – зазначив Анатолій Могильов.
Під час мітингу, Сімферополь, 23 серпня 2013 року
Під час мітингу, Сімферополь, 23 серпня 2013 року

Водночас місцеві мас-медіа звертають увагу на те, що прем’єр-міністр автономії не згадав про образи Олексія Паніна на адресу кримських татар і прямо не засудив їх.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG