Доступність посилання

ТОП новини

Євродепутати засуджують пресинг Росії на Україну


Брюссель – «Тиск, який Росія чинить на Україну, – це порушення міжнародного права. Погрози на адресу Києва з Кремля – це застереження для всіх країн регіону, що плекають надії євроінтеграції. Європейська спільнота не може прикидатися, що торговельна війна, розгорнута проти українців, її не стосується…» Ці та інші заяви сьогодні лунали у стінах Європарламенту, де з участю українських опозиційних лідерів відбулося позачергове засідання комітету з закордонних справ.

Загрози й тиск, який чинить Росія на Україну, йдуть урозріз із нормами міжнародного права, заявляє Ельмар Брок, німецький євродепутат, який очолює комітет із міжнародних справ у Європарламенті. Звертаючи увагу на російську політику щодо газових цін та митні перешкоди для українських товарів, він заявляє, що «така поведінка Росії неприпустима».

Представник Європейської служби зовнішніх дій Ґуннар Віґанд, у свою чергу, ще раз нагадує, що Україна – незалежна у виборі та підписанні вигідних їй міжнародних угод.

Тим часом польський євродепутат Яцек Сарюш-Вольський переконаний, що нещодавні митні обмеження, створені на російсько-українських кордонах – справа не комерційна, а геополітична.

Мова йде не лише про Україну, бо тиснуть також на Молдову та Вірменію. Йдеться про спротив Росії цілому проектові «Східного партнерства»
Яцек Сарюш-Вольські
«Це не просто торгівля, навіть зовсім не торгівля. Так само, мова йде не лише про Україну, бо тиснуть також на Молдову та Вірменію. Йдеться про спротив Росії цілому проектові «Східного партнерства». Низка останніх подій нами сприймається як ескалація, яка веде до подальшого погіршення», – каже польський євродепутат-соціаліст.

Своїми думками з євродепутатами поділилися і представники української опозиції Арсеній Яценюк та Віталій Кличко.

«Я впевнений у тому, що те, що відбувається, дуже погіршує наші відносини, і ми повинні відштовхуватися від нормальних, добросусідських стосунків із нашим російським сусідом, – зокрема, заявляє лідер УДАРу. – Це – неприхований пресинг з боку Росії для того, щоб підписання угоди про асоціацію не відбулося. Водночас я впевнений, що у Європи важелі впливу на Росію є».

Тим часом голова фракції «Батьківщини» у парламенті Арсеній Яценюк наголошує, що європейська співдружність повинна захищати свої інтереси, які Росія намагається порушити.

«Я хочу окремо підкреслити, що це не українсько-російська торговельна війна, – переконаний український депутат. – Це – спроба Російської Федерації змінити геополітичне розташування сил у світі. І це – виклик не Україні, а Європейському союзові. Це в інтересах ЄС у першу чергу, і тому він повинен захищати себе і своїх партнерів, а таким партнером є Україна».

Голова місії при ЄС Костянтин Єлісеєв у своєму виступі закликав до згуртування всіх політичних груп Європарламенту навколо ідеї підписання Угоди про асоціацію. На його думку, наразі слід інтенсифікувати всі контакти між євроустановами, серед держав співдружності, з Україною та Росією.

«Нам треба запустити широку роз’яснювальну кампанію, присвячену перевагам угоди про асоціацію серед всіх – українців, у Євросоюзі та в Російській Федерації – з точки зору демократичного, політичного та соціального вимірів», – каже український дипломат, висловлюючи надію, що Євросоюз на нинішньому, вирішальному етапі буде рішучим, уважним та проникливим, як ніколи досі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG