Доступність посилання

ТОП новини

Серіал «Верховна Рада». 7-й сезон, 3-я серія


Назарій Заноз

Київ – Вже наступного тижня депутати Верховної Ради зберуться на відкриття 3-ї сесії. І самі політики, і експерти прогнозують, що питання ухвалення «євроінтеграційного пакету» стане ключовим в цьому політичному сезоні. Проте у парламенті все ж лишилась політична сила, яка поглиблення співпраці з ЄС своєю основною метою не вважає.

Вже наступного тижня розпочнеться нова політична осінь. На порядку денному стоятиме питання ухвалення низки так званих «євроінтеграційних законопроектів». Бути чи не бути асоціації України та Європейського Союзу, тепер залежатиме лише від працездатності українських парламентарів. Депутати усіх партій, крім Комуністичної партії України, в коментарях Радіо Свобода наголосили, що ухвалення цих законів – пріоритет у роботі їхніх фракцій.

«Актуальним питанням, звісно, є євроінтеграційні закони, але воно актуальне, скажімо так, в теоретичному плані, тому що наша програма чітко вказує на наші політичні вектори. Тут питання, чи Партія регіонів та комуністи будуть готові іти на компроміс зі своєю програмою і своїми гаслами для того, щоб забезпечити українцям більш гідне життя», – пояснює народний депутат від «Свободи» Едуард Леонов.

Натомість голова КПУ Петро Симоненко переконаний, що об’єднання інших фракцій довкола питання євроінтеграції є нічим іншим, як об’єднанням проти українського народу.

«Ми, комуністи, виступаємо за наступне: це важливе рішення повинен прийняти народ України, а не олігархи. І хай на референдумі український народ дасть відповіді – чого вони бажають і який курс підтримують? Вони повинні бути свідомими, що дає Митний союз, а що дає так звана європейська інтеграція», – каже Симоненко.

Я не памятаю такої ситуації в історії України, коли б влада та опозиція діяли так злагоджено – експерт

Політичний експерт Олег Рибачук стверджує, що Україна як ніколи близько підійшла до підписання угоди про асоціацію. Ще ніколи не було такої одностайності в позиції Європейського Союзу, який дає дуже чітку відповідь щодо угоди, каже він.

Рибачук нагадує, що представники як опозиції, так і влади побували цього тижня у Брюсселі і ще раз підтвердили, що Верховна Рада підтримає євроінтеграційний пакет.

«Підстави для стриманого оптимізму є, тому що одностайно влада і опозиція заявляють про рішучість і готовність підтримати всі законопроекти, які необхідні для того, щоб угода могла бути підписаною. Я не пам’ятаю такої ситуації в історії України, коли б злагоджено такі різні учасники політичного процесу говорили б про щось подібне», – говорить Рибачук.

Експерт наголошує на тому, що важливим також є не лише прийняття законів у Верховній Раді, а й політичні рішення (такі, як вирішення долі Юлії Тимошенко). За його словами, на перешкоді цьому можуть стати як зовнішні сили, так і внутрішні.

Чого очікує київська молодь від роботи Верховної Ради?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00
Парламентарі «йтимуть» в Європу, але й про старі образи не забувають?

Парламентарі від опозиції наголошують, що займатимуться не лише питаннями євроінтеграції. У «Батьківщині» кажуть, що не забули ні про вибори до Київради, ні про реформу МВС, ні про бюджет.

«Оскільки ми мали конфліктну останню сесію, то, напевно, сесія почнеться з міністра МВС Захарченка. Думаю, що ця сесія буде достатньо нелегкою, бо ми ще маємо прийняти бюджет», – розповідає парламентар з «Батьківщини» Тетяна Донець.

Вона знає, що 9 пленарних тижнів цієї сесії будуть нелегкими, але не втрачає оптимізму і сподівається, що компромісів вдасться досягти.

Депутат-регіонал Олег Зарубінський каже, що його фракція також до пріоритетних відносить реформу органів правосуддя. Необхідно нарешті ухвалити нове законодавство про прокуратуру, каже він, адже Україна брала на себе такі зобов’язання при вступі до Ради Європи.

«На часі ж зараз прийняття у другому читанні та в цілому дуже важливого закону, який би визначав місію, роль, функцію, місце в суспільстві України прокуратури. Наскільки мені відомо, перший проект уже проголосований в першому читанні і те, що наразі підготоване до другого читання, надіслано до Венеціанської комісії», – каже Зарубінський.

Оксана Продан, депутат від УДАРу, заявляє, що для її політичної сили в цьому сезоні дуже важливим буде питання боротьби з корупцією.

«Це антикорупційні проекти, які не просто стосуються боротьби з корупцією уже після її виникнення, а які унеможливлюють корупцію. У нас є ряд законопроектів, які внесені вже на минулій сесії, які не дають можливість чиновникам зловживати, вимагати – і таким чином заробляти», – каже Продан і висловлює сподівання на конструктивне ставлення більшості до УДАРівських антикорупційних законопроектів.

Серед інших «неєвроінтеграційних» парламентських ініціатив депутати говорять про спробу скасувати пенсійну реформу, а також кілька положень податкової реформи (це анонсують у «Свободі»). А комуністи вже готують закони, які захищатимуть права національного виробника. У КПУ також вкотре наголошують на потребі націоналізувати важливі підприємства.

У опозиції кажуть, що не припинятимуть стежити за дотриманням законодавства під час парламентських засідань та роботи комітетів Верховної Ради.
XS
SM
MD
LG