Доступність посилання

ТОП новини

Янукович компромісний із Путіним, безкомпромісний – із Тимошенко


Київ – Віктор Янукович намагається уникнути подальшої конфронтації у відносинах із Росією, а також не хоче відпускати Юлію Тимошенко з ув’язнення на лікування за кордон. Такі основні висновки зробили експерти з інтерв’ю, яке президент дав українським телеканалам.

Попри конфліктну ситуацію у відносинах із Росією, Віктор Янукович намагається уникнути подальшої конфронтації. І навіть готовий у деяких питаннях підіграти Росії. Такий висновок зробив політолог Володимир Фесенко.

«Я так розумію, що Янукович не хоче сваритися із Путіним, не хоче форсувати цей конфлікт. Навпаки – хоче його нейтралізувати. І заява по Сирії не тільки відображає наші інтереси – нам невигідне розпалювання там війни, бо це один із наших великих ринків – але це ще пас росіянам, підтримка російської позиції», – каже він.

Янукович зіграв у піддавки, але непереконливо

Водночас президент підтвердив, що залишається прихильником європейської інтеграції. На думку Володимира Фесенка, президент має намір підписати угоду з ЄС, а потім вже домовлятися з Росією. Разом із цим, президент дав зрозуміти, що не бажає йти на поступки щодо дозволу Юлії Тимошенко виїхати за кордон, на чому наполягають у ЄС.

Про небажання погіршувати відносини з Москвою свідчить і розповідь Януковича про розмову із Володимиром Путіним: нібито російський президент не знав про ситуацію на українсько-російському кордоні. У цьому місці президент був непереконливим.

«Думаю, що і сам Віктор Федорович не дуже в це вірив. Але на рівні російського керівництва це офіційна версія, що Путін не знав про ситуацію на кордоні. І Янукович вирішив не злити Путіна і, можливо, підіграти йому», – припускає політолог Кость Бондаренко.

Утім, загалом президент став говорити впевненіше і переконливіше. Як зазначає Кость Бондаренко, «видно, що він працює над своєю мовою, над побудовою речень».

Суперечки довкола референдуму

Представники влади та опозиції на промову президента прореагували протилежним чином. На думку заступника голови фракції «Батьківщина» Сергія Соболєва, президент виявив щонайменше необізнаність, заявивши про намір провести референдум щодо вибору між ЄС і Митним союзом.

«Ніякого вступу до ЄС не передбачено. Всі це чудово знають. Ми підписуємо лише договір про зону вільної торгівлі – аналогічний ми маємо із Росією та іншими країнами – і ніхто не проводив референдуму з цього приводу. Якщо це стосується асоціації з ЄС, то ми асоційовані члени СНД. Якщо президент вирішив прикрити референдумом вступ до Митного союзу, то це теж неможливо. Бо Митний союз – наддержавне утворення, не передбачене Конституцією. І жоден референдум тут нічого змінити не може», – каже депутат-опозиціонер.

Натомість перший заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов вважає, що, виступаючи з ініціативою референдуму, президент тим самим демонструє прихильність до реального народовладдя.

«Коли йдеться про ключові питання, народ має право взяти владу в свої руки без посередників, без народних обранців. Йдеться про стратегічні питання, про те, чи вступати в Європейський союз, чи в Митний союз. Оскільки і вступ до ЄС, і інтеграція до Митного союзу тягне за собою втрату частини суверенітету. Тут ми повинні апелювати до народу – президент тут абсолютно має рацію», – стверджує Михайло Чечетов.

Коментуючи слова президента про те, що виїзд Юлії Тимошенко на лікування за кордон може відбутися лише в рамках закону, для чого необхідно внести до законодавства зміни, Сергій Соболєв зазначив, що фракція Партії регіонів не підтримує таких ініціатив. Між тим, Михайло Чечетов із цього приводу зазначив, що повністю погоджується зі словами президента, але наголосив, що закон не повинен змінюватися під одну людину.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG