Доступність посилання

ТОП новини

Інспектори ООН повернулися з Сирії і поінформували керівника ООН


Інспектори ООН повернулися з Сирії
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00
Група інспекторів ООН із хімічної зброї, яка побувала в Сирії, прибула в суботу до Нідерландів і поінформувала про своє перебування там генерального секретаря ООН Пан Ґі Муна, повідомив його речник.

За його словами, група привезла зразки медичних матеріалів і ґрунту з місць імовірного використання хімічної зброї в Сирії, і їх аналізуватимуть дві окремі лабораторії.

Інспектори планують знову повернутися до Сирії, сказав речник Мартін Несіркі, але не уточнив, коли саме.

Група, яка рано-вранці виїхала з Сирії до сусіднього Лівану і вилетіла звідти літаком, наданим урядом Німеччини, прибула на летовище міста Роттердама і приїхала до штаб-квартири Організації за заборону хімічної зброї в Гаазі, де передасть отримані неї зразки для аналізу в лабораторіях.

Мандат інспекторів передбачає тільки встановлення фактів, чи була використана хімічна зброя в Сирії в тому чи іншому випадку, про які заявляють сторони сирійського конфлікту. Питання того, хто саме міг вдатися до хімічної зброї, якщо такі факти підтвердяться, до їхньої компетенції не входить.

Президент Росії Володимир Путін поставив у суботу під сумнів заяви США про те, що дані розвідки вже підтвердили використання хімічної зброї проти цивільних мешканців Сирії саме владою цієї країни.

За його словами, він упевнений і не має сумнівів, що заяви про використання цієї зброї – «це не більш як провокація тих, хто хоче втягнути інші країни в сирійський конфлікт».

У п’ятницю Білий дім оприлюднив розсекречену розвідувальну інформацію, яка, за словами Вашингтона, має доводити, що хімічний напад неподалік Дамаска 21 серпня вчинила влада Сирії, внаслідок чого загинуло понад 1 тисячу 400 людей. Із повідомленням про ці дані виступив на телебаченні державний секретар Джон Керрі.

Того ж дня президент США Барак Обама заявив, що ще не ухвалив рішення, чи завдавати ударів у Сирії через використання її владою хімічної зброї проти цивільного населення, але в будь-якому разі ймовірна акція США ніяк не передбачає направлення до Сирії сухопутних військ і в разі схвалення буде обмеженою і вузько спрямованою.

Влада Сирії, яка категорично заперечує звинувачення, і Росія, її фактичний союзник, уже засуджували у п’ятницю США за цю погрозу вдатися до воєнної акції проти об’єктів сирійської влади через використання нею хімічної зброї проти цивільних.
XS
SM
MD
LG