Доступність посилання

ТОП новини

Президентські перегони в Україні затримує Вільнюський саміт?


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)
Київ – Угода про асоціацію з Євросоюзом та наближення виборів президента визначатимуть зміст політичних дискусій в Україні цієї осені, кажуть експерти. Водночас, в опозиції роблять наголос на тому, що умовою для підписання угоди з ЄС є звільнення Юлії Тимошенко. Натомість у владі обіцяють зосередитися на ухваленні євроінтеграційних законів.

Тон нового політичного сезону визначатиметься намірами щодо підписання угоди про асоціацію з Європейським союзом. Що для реалізації цих намірів мають зробити влада та опозиція? Це обговорили голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк та лідер партії УДАР Віталій Кличко з керівниками спостережної місії Європейського парламенту Патом Коксом і Александром Квасневським у переддень відкриття третьої сесії Верховної Ради. Про цю розмову журналістам розповів Арсеній Яценюк.

Ми готові слухати Віктора Януковича. Сподіваюся, що це буде непросто пуста розмова
Арсеній Яценюк
«Наші європейські партнери нам дуже чітко нагадали, що для підписання цієї угоди повинні бути виконані три критерії: звільнення Юлії Тимошенко, прийняття нового закону про прокуратуру, вирішення виборчих питань. Ми очікуємо президента України Віктора Януковича у Верховній Раді. Ми готові слухати Віктора Януковича. Сподіваюся, що це буде непросто пуста розмова», – заявляє Яценюк.

Через імідж депутати не хочуть розглядати закон про сексменшини – Єфремов

У пропрезидентській Партії регіонів готові до роботи над законопроектами, ухвалення яких є передумовою підписання угоди про асоціацію з ЄС, переконує голова фракції цієї політичної сили Олександр Єфремов.

Сім законопроектів, які Євросоюз пропонує нам ухвалити, відпрацьовані
Олександр Єфремов
«Сім законопроектів, які Євросоюз пропонує нам ухвалити, відпрацьовані. Навколо цих законопроектів є більшість у сесійній залі, готова їх прийняти. Окремі законопроекти потребують роботи. Наприклад, закон про прокуратуру. Ще потрібен час, щоб отримати його назад від Венеціанської комісії. Або закон про сексуальні меншини. Там вже вичищене все, що заважало ухваленню, але імідж, який іде за цим законом, такий, що багато депутатів просто відмовляються його розглядати», – зауважує Єфремов.

Спокійніше бути не може, тому що ми наблизилися до виборів президента – Рибак

Щоб визначати перспективи вирішення виборчих питань, зокрема призначення виборів до парламенту у проблемних округах, голова Верховної Ради Володимир Рибак має намір зібрати нараду лідерів фракцій. Водночас, за його словами, під час осінньої сесії не варто очікувати простих і швидких рішень.

Будуть кандидати на президента. На якомусь етапі, об’єднаються і будуть критикувати владу усі разом
Володимир Рибак
«Спокійніше бути не може, тому що ми ще на півроку наблизилися до виборів президента України. Будуть кандидати на президента, точно, критикувати одне одного. Потім, на якомусь етапі, об’єднаються і будуть критикувати владу усі разом. Так і будемо працювати», – каже Рибак.

Доки не вирішиться доля асоціації, рано говорити про президентську кампанію – Таран

Насправді, передвиборча президентська кампанія розгорнеться у повному масштабі лише після Вільнюського саміту, де може бути підписана угода про асоціацію України з Євросоюзом, зауважує політолог Сергій Таран.

«Доки не вирішиться доля асоціації, рано буде говорити про формати президентської кампанії, тому що сама ця асоціація дасть той чи інший стиль цій кампанії. Якщо, наприклад, буде підписана угода, то це буде одне. Одні компроміси, одні рішення, якщо не буде, то все буде зовсім інше. Тому у будь-якому разі все почнеться тоді, коли вирішиться в той чи інший бік питання про асоціацію», – зазначає Таран.

Перед самітом влада змушена демонструвати готовність до компромісів у питанні щодо Юлії Тимошенко, зауважує Сергій Таран. Утім, на його думку, для підписання угоди про асоціацію може вистачити і заяв та обіцянок.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG