Доступність посилання

ТОП новини

Уряд проштовхує корупційні законопроекти? (Огляд преси)


Київ – Сьогодні у парламенті затвердять порядок денний народних депутатів на чергову сесію. Який набір законопроектів отримають народні обранці,
наразі складно сказати. Те, що в ньому буде багато резонансних – однозначно. Адже на тлі завершення лібералізації газового ринку – приватизація «труби», акцизна політика, скасування пільг для окремих галузей, євроінтеграція тощо. Однак, як пише газета «День», третина законопроектів, поданих кабміном до парламенту під час літніх канікул, мають корупційні ризики. Найбільший корупційний ризик аналітики знайшли у законопроекті, який стосується змін до законодавства щодо оцінки майна, майнових прав і професійної оцінної діяльності в Україні. Ще один корупційний ризик, за інформацією видання, міститься в законопроекті щодо безпеки і якості харчових продуктів.

Розраховуватися облгази і підприємства комунальної теплоенергетики не збираються, оскільки їхню заборгованість влада періодично «пробачає» шляхом списування. Таким чином, як переконують «Вечірні вісті», олігархи заганяють НАК «Нафтогаз» і Україну у газову петлю російського монополіста, для розрахунків із котрим «Нафтогазу» доводиться брати все нові кредити під гарантію держави. Заголовок публікації – «Транзит за наш рахунок».

У середній освіті з метою економії триває знищення шкіл, особливо на селі. За інформацією газети «Голос України», у зв'язку із закриттям або призупиненням не розпочнуть свою роботу понад 150 шкіл. Із них 90% – сільські. За даними Держкомстату, у 2010-2012 роках в Україні закрилося 628 шкіл, із них 484 – у сільській місцевості. Міфом є «стовідсоткове фінансування» освіти, пише далі видання. Адже кошти за формулою розрахунку міжбюджетних трансфертів на освіту покривають заледве заробітну плату та частково комунальні послуги. Підготовку закладів освіти неможливо було б здійснити без благодійних коштів, значна частина з яких – це вимушені внески батьків. А з виділених бюджетних коштів до початку нового навчального року по країні освоєно в середньому не більше ніж 50% – у зв'язку з тим, що платіжні доручення не сплачує Державна казначейська служба України, навіть напередодні 1 вересня.

Дніпро, третя за площею басейну і четверта за довжиною річка Європи, серйозно хворий і екстрено потребує порятунку, констатує газета «Сегодня». Б'ють на сполох не тільки екологи – до невтішних висновків в ході перевірок доходять також і правоохоронні органи. Видання пише, що судноплавства на Дніпрі майже немає, рибні запаси тануть, купатися небезпечно. Про майбутнє Дніпра експерти видання розмірковують у матеріалі «Головна річка країни помре до 2030 року».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG