Доступність посилання

ТОП новини

Янукович має піти у відставку в разі провалу євроінтеграції – Кличко


Президент Віктор Янукович у сесійному залі Верховної Ради, Київ, 3 вересня 2013 року
Президент Віктор Янукович у сесійному залі Верховної Ради, Київ, 3 вересня 2013 року
Київ – Президент Віктор Янукович має піти у відставку, якщо зірветься підписання угоди про асоціацію з Європейським союзом, заявляють в опозиції. Так парламентська меншість реагує на заклик глави держави до парламентських політичних сил об’єднатися у питанні просування України до Європи. Про об’єднання президент говорив у привітальному слові під час урочистого відкриття третьої сесії Верховної Ради.

Виступ президента Віктора Януковича у Верховній Раді вперше не супроводжувався вигуками «Ганьба!» з боку опозиції. На урочистому відкритті чергової сесії парламенту всі депутати слухали президента в тиші.

Віктор Янукович висловив сподівання, що депутати досягнуть порозуміння і взаємодії між парламентськими політичними силами. Президент також закликає парламентаріїв об’єднатися у питанні просування України до Європи та просить не протиставляти євроінтеграцію і співробітництво з Росією.

Найбільш актуальне питання – прийняття пакету законів для просування на європейському напрямку
Віктора Януковича
«Найперше і найбільш актуальне питання для цієї сесії – це прийняття пакету законів, необхідних для подальшого просування на європейському напрямку. Спроби протиставити співпрацю на європейському векторі та співробітництво з нашими стратегічними партнерами – Росією та країнами Євразійського співтовариства – безпідставні», – наголосив Янукович.
На відкритті сесії парламенту президента слухали в тиші
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00

Він також закликав парламент брати більш активну участь у розробці соціальних реформ. При цьому глава держави похвалився здобутками в економіці. За його словами, зарплати українців збільшилися на 60 відсотків, пенсії на 40 відсотків, а ціни, тим часом, не зростають.

Янукович більше звертався до своїх однопартійців – Яценюк

Заклик президента до політичних партій об’єднати зусилля критикує голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк. За його словами, Янукович більше звертався до своїх однопартійців.

Крім того, Віктор Янукович нічого не сказав про виконання всіх критеріїв Європейського союзу: звільнення екс-прем’єра Юлії Тимошенко, ухвалення виборчого законодавства, ухвалення законів про прокуратуру і судоустрій, зауважує Арсеній Яценюк. Він також звинувачує президента у необізнаності щодо економічної ситуації в Україні.

Вражений його оцінкою економічної ситуації. Або він не володіє інформацією, або уряд його дезінформує
Арсеній Яценюк
«Я прикро вражений, в першу чергу, його оцінкою економічної ситуації. Або він не володіє інформацією, або уряд його дезінформує. Єдине досягнення, про яке він сказав, що в Україні так зване нульове зростання цін – це не є досягненням, а є великим мінусом, тому що в Україні зараз всі ознаки рецесії. Ми не почули від Віктора Януковича відповідей на питання: як створити робочі місця, як підняти заробітну платню, як вирішити проблему бюджетної діри, яку немає чим закривати?» – заявляє Яценюк.

Крім того, Яценюк зауважує, що Янукович не сказав «жодної фрази» про те, як виходити із ситуації з експортом українських товарів до Росії. За його словами, опозиція очікує від президента і Кабінету міністрів чіткої реакції на дії Росії щодо українських експортерів.

Янукович опинився між національними інтересами і Митним союзом – експерт

У свою чергу лідер фракції УДАР Віталій Кличко пропонує створити робочу групу, яка займеться доопрацюванням євроінтеграційних законопроектів. Кличко також зауважує, що хотів би спитати у президента, чи піде той у відставку в разі провалу євроінтеграції України.

Утім, відповіді Кличку чекати не варто, адже Віктор Янукович наважується лише на ті висловлювання, які не зашкодять перспективам його обрання на другий президентський термін, каже політолог Вадим Карасьов. Також із політичної обережності президент закликав не протиставляти євроінтеграцію співпраці з Росією, зауважує експерт.

Він уникає політичних, електоральних, а також економічних ризиків для нього
Вадим Карасьов
«Інших слів президент із цього приводу сказати не міг. Він уникає таким чином політичних, електоральних, а також економічних ризиків для нього, в разі якщо б він вголос сказав те, що він думає. Особливо, з урахуванням електоральної бази, яка привела його до влади у 2010 році. Він має рухатися у зазорі між національними інтересами країни і політичними, економічними ризиками, які нині йдуть від Митного союзу і політики Росії щодо України», – зазначає Карасьов.

У Партії регіонів триває дискусія щодо євроінтеграції – Макеєнко

Тим часом у Партії регіонів триває дискусія щодо євроінтеграції та ухвалення необхідних для цього законів, визнає депутат від цієї політичної сили Володимир Макеєнко.

«Наша фракція представляє різні регіони України, тому не треба ламати когось через коліно, а поступово роз’яснювати. Кожному треба дати слово, хай висловить свою думку. Хтось приїхав з округу, хтось недостатньо прочитав той чи інший законопроект. Єдність з’ясовується у процесі голосування, а процес дискусії – це нормальна річ», – каже Макеєнко.

Крім того, у перший день чергової сесії склав присягу новообраний депутат Вадим Новинський. А голова Верховної Ради Володимир Рибак заявив, що загалом депутатам протягом третьої сесії потрібно розглянути півтори тисячі питань. За його словами, на порядку денному, зокрема, унормування деяких аспектів організації та діяльності органів державної влади, зокрема Кабміну, Конституційного суду, ЦВК та місцевого самоврядування.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG