Доступність посилання

ТОП новини

Вірменія і Митний союз: експерти здивовані, а молодь у депресії


Президент Вірменії Серж Сарґсян і президент Росії Володимир Путін у резиденції російського керівника в Ново-Огарьові неподалік Москви, 3 вересня 2013 року
Президент Вірменії Серж Сарґсян і президент Росії Володимир Путін у резиденції російського керівника в Ново-Огарьові неподалік Москви, 3 вересня 2013 року
Рішення Єревана вступити до Митного союзу з Росією стало несподіванкою і для багатьох політиків, і для експертів. На це звертає увагу директор вірменської редакції Радіо Свобода Грайр Тамразян. Він очікує, що парламент Вірменії підтримає таке рішення президента Сержа Сарґсяна, але разом з тим передбачає і нові протести проти такої політики у Вірменії.

– Пане Тамразян, Кремль не приховує прагнення розширити зону впливу і приєднати колишні радянські республіки до Митного союзу і так званого Євразійського союзу. Чи очікували того, що відбулося у Москві на переговорах президентів Путіна і Сарґсяна?
Грайр Тамразян
Грайр Тамразян

– Це було повною несподіванкою для всіх: і для вірмен, і для європейців, і для експертів, і навіть самі високопосадовці не передбачали, що станеться у Москві. Ми знали, що буде зустріч у Москві, але припускали, що підпишуть таку «неповну» угоду з Москвою, що Єреван просто згоден з деякими пунктами цього Митного союзу, які були б прийнятними для Європейського союзу. Але, що було дивно, президент Вірменії погодився приєднатися до цього Митного союзу.

– І які причини сприяли цьому?

Росія дала зрозуміти Вірменії, що якщо вона не приєднається до Митного союзу, то буде дуже погано в Нагірному Карабасі
Вірменія енергетично залежна від Росії. Майже повністю енергетична система Вірменії контролюється Росією
– Євродепутат Ельмар Брок повідомив, що йому вдалося поговорити з Сержем Сарґсяном, і той сказав, що був дуже сильний тиск Москви щодо Нагірного Карабаху. Схоже, Росія дала зрозуміти Вірменії, що якщо вона не приєднається до Митного союзу, то буде дуже погано в Нагірному Карабасі. Що це могло б бути? Перш за все, допомогу Азербайджану в цьому конфлікті. Ще раніше Путін відвідав Азербайджан, Баку, зустрівся з Ільгамом Алієвим і Азербайджану продали зброї на 4 мільярди доларів. Це означає, що азербайджанцям вдалося озброїтися, причому досить страшною зброєю. Вірменія також намагається закупити зброю. Тепер Росія нібито нейтральна в цьому конфлікті, вона говорить, що обидві сторони повинні розв’язати проблему. Якщо ж зараз Росія перейде на бік Азербайджану, то Вірменії буде дуже важко.

Є іще один чинник. Вірменія енергетично залежна від Росії. Майже повністю енергетична система Вірменії контролюється Росією. І нещодавно досить істотно піднялися ціни на газ, людям це не подобається. Політична нестабільність – це те, що жоден уряд не хоче бачити у своїй країні. Зараз російська сторона обіцяла знизити ціни на газ або субсидувати їх, і, можливо, це теж відіграло свою роль.

31.07.2013
У Єревані тривають протести проти подорожчання вартості проїзду

Мітингувальники кажуть, що стоятимуть до кінця далі

– Керівник МЗС Литви, яка нині головує в Євросоюзі, заявив, що в разі приєднання до Митного союзу Вірменія втратить можливість підписати угоду з ЄС про вільну торгівлю. Чи сприймають у Вірменії вчорашнє рішення як остаточний розворот від Європи в бік Москви?

Народ не дуже задоволений тим, що відбулося у Москві
– Багато хто вважає, що Серж Сарґсян – політик, який може цікаво грати, скористатися хитромудрими ходами. Не знаю... З Росією жарти не проходять. Парламент Вірменії повинен ратифікувати цю угоду, і я не бачу якоїсь серйозної опозиційної сили, яка могла б заблокувати ратифікацію цієї угоди. Але народ зараз не дуже задоволений тим, що вчора відбулося у Москві. Особливо молодь. Я б сказав, що молодь зараз у стані депресії. Адже багато хто сподівався, що після підписання угоди з ЄС студентам буде простіше поїхати в європейські країни, можливо, попрацювати там, повернутися. І сьогодні розпочалася акція біля президентського офісу – акція нечисленна, але агресивна, дев’ять осіб були затримані. Багато хто вважає, що подібні акції триватимуть і збиратимуть більше людей.

Протест проти Митного союзу у Вірменії
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:38 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Розмову провів Сергій Навумчик

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG