Доступність посилання

ТОП новини

Попри Митний союз, Вірменія хоче парафувати угоду з ЄС


Голова адміністрації президента Вірменії Віґен Сарґсян
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:24 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Голова адміністрації президента Вірменії Віґен Сарґсян

Керівник адміністрації президента Вірменії Віґен Сарґсян заявив Радіо Свобода про бажання Вірменії парафувати угоду про асоціацію з Євросоюзом на саміті «Східного партнерства» у листопаді, незважаючи на те, що Вірменія напередодні оголосила про те, що вступає у Митний союз.

У середу в інтерв’ю Радіо Cвобода Віґен Сарґсян зазначив, що рішення, оголошене напередодні у Москві президентом Сержем Сарґсяном за підсумками переговорів із російським колегою Володимиром Путіним, зовсім не означає відмову Вірменії від парафування угоди про асоціацію з ЄС.

«Ми не раз заявляли, і президент республіки підтвердив учора на спільній прес-конференції з президентом Росії, що політичні реформи, які ми здійснюємо за підтримки європейських партнерів і структур, є вкрай важливими для Вірменії, і ми глибоко віддані продовженню цих реформ і досягненню політичних цілей, які мають на меті співпрацю з Європейським союзом»,– зазначив він, додавши, що Вірменія продовжить працювати для того, щоб парафувати угоду про асоціацію на Вільнюському саміті «Східного партнерства» ЄС.

Сарґсян зазначив, що Вірменії добре відомі думки про те, що членство в Митному союзі може бути перешкодою для створення зони вільної торгівлі з ЄС.

Ми, як і раніше, налаштовані на здійснення найважливішої частини нашого діалогу з європейськими структурами
Віґен Сарґсян
«Ми завжди намагалися знайти способи поєднати ці зобов’язання і працювати з обома партнерами. У разі, якщо це неможливо, а нам сказали, що це неможливо, – ми, як і раніше, налаштовані на здійснення найважливішої частини нашого діалогу з європейськими структурами, якою, на наш погляд, є політичний діалог і просування реформ в країні з метою модернізації соціальної та політичної культури і створення міцних державних інститутів. І з цією метою ми будемо робити все можливе, щоб підійти до саміту у Вільнюсі з готовністю парафувати угоду про асоціацію», – зазначив Віґен Сарґсян.

Вступ до Митного союзу суперечить Конституції – опозиціонери

Керівник президентської адміністрації спростував твердження про те, що під час ухвалення цього рішення на Вірменію чинили тиск і навіть шантаж, запевнивши, що «у Вірменії немає партнерів, які говорили б з нею мовою тиску, шантажу і ультиматумів».

«Тут становище було зовсім іншим. З самого початку створення Митного союзу Вірменія висловила свою зацікавленість в участі в цьому процесі. Тоді нам сказали, що існує нездоланна перешкода, а саме відсутність спільного кордону між Республікою Вірменія та Митним союзом. Протягом цього періоду було кілька нарад експертів, і експерти підготували рішення, які допоможуть забезпечити ефективне і дієве членство Республіки Вірменія в Митному союзі навіть в умовах відсутності спільного митного кордону», – зазначив Віґен Сарґсян.

Для нас ціллю діалогу з Євросоюзом завжди була модернізація системи управління в країні і просування демократичних реформ
Віґен Сарґсян
«Таким чином, це рішення схвалене, виходячи з інтересів Республіки Вірменія і народу Республіки Вірменія з урахуванням структури нашої економіки і бачення перспектив її розвитку на найближчі роки. Я знову хочу підкреслити різницю між засобами і цілями, а для нас ціллю діалогу з Євросоюзом завжди була модернізація системи управління в країні і просування демократичних реформ. І ми залишаємося відданими цим цілям і хочемо продовжити діалог у повному масштабі», – наголошує голова адміністрації президента Вірменії.

Вступ Вірменії до Митного союзу ще буде розглядати парламент країни. Опозиційні вірменські політики заявляють, що вступ до цього об’єднання суперечить Конституції країни, та обіцяють і протистояти цьому на політичному рівні, і оскаржувати в судах.
Протест проти Митного союзу у Вірменії
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:38 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG