Доступність посилання

ТОП новини

Угода про асоціацію не повинна примушувати Київ обирати між Москвою та Брюсселем – Ромпей


Голова Європейської Ради Герман Ван Ромпей
Голова Європейської Ради Герман Ван Ромпей
Голова Європейської ради Герман Ван Ромпей заявляє, що угода про асоціацію України з ЄС не повинна руйнувати давні зв’язки з Росією і не повинна ставити Київ перед вибором.

Голова Європейської ради, виступаючи перед студентами Європейського університету з лекцією «Росія та Європа сьогодні» у Санкт-Петербурзі в четвер, сказав: «Україна, Вірменія, Молдова, які однаково важливі для нас обох (Москви та Брюсселя), мають самі визначати свій шлях. Але, на наш погляд, угода про асоціацію з ЄС не повинна завдавати шкоди давнім зв’язкам України з Росією. Чому це повинно бути випадком або – або?».

Україна сподівається на підписання цієї угоди на саміті учасників програми «Східного партнерства» ЄС 28–29 листопада у Вільнюсі в Литві, але для цього має виконати певні умови Євросоюзу.

Раніше міністр закордонних справ Литви, яка головує нині в ЄС, Лінас Лінкявічус в інтерв’ю агенції «Інтерфакс-Україна» заявив: якщо Росія буде продовжувати тиснути на Україну через підписання угоди про асоціацію (небажання Росії бачити Україну в ЄС експерти називають головною причиною «торговельної війни»), це матиме наслідки для діалогу Брюсселя з Москвою.

3 вересня міністри закордонних справ NB8 (Nordic-Baltic Eight, вісімка скандинавських і балтійських країн) ухвалили спільну заяву, в якій висловили повну підтримку підписанню угоди про асоціацію з Україною і назвали неприйнятними будь-які погрози й тиск на держави-учасниці «Східного партнерства» через їхні європейські прагнення.
XS
SM
MD
LG