Доступність посилання

ТОП новини

Українські аграрії не радіють рекордному врожаю


Запоріжжя – Цього року українські аграрії очікують на рекордний врожай. Але радості фермерам це не додало, бо багатими врожаями можуть похвалитися майже всі аграрні держави світу і сподівання на експорт для українських виробників примарні. Зернотрейдери кажуть, що нині треба готуватись до нижчих цін, ніж навіть торік, коли зібрали набагато менше. Українські фермери не погоджуються з цим. Вони стверджують, що оптові ціни на зерно в Україні занижують штучно саме зернотрейдери і влада.

Спекотне торішнє літо майже повністю знищило врожаї зернових у Запорізькій області. Подекуди не вдавалося зібрати більше як 3 центнери з гектару, при стандарті від 19 до 30 центнерів. Нинішні 22–23 центнери з гектару неабияк порадували селян.

Проте рахувати прибутки ще зарано, кажуть трейдери, бо не лише в України зібрали рекордні врожаї. Про це генеральний директор компанії «Нібулон» Олексій Вадатурський розповів Радіо Свобода.

«Зараз ситуація у всьому світі така, що у Америці очікують рекордний врожай, у Європі – рекордний врожай. Це все збиває ціни дуже різко. Тенденція до того, що найближчим часом ціна не зростатиме», – каже підприємець.

Запорізька обласна влада вже готує стратегію, як врятувати фермерів, переконує голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко.

Вони фактично не покривають власні витрати на собівартість свого центнеру. І це змушує фермерів йти на крайність – обирати між «погано» і «дуже погано».
Олександр Пеклушенко
«Вони фактично не покривають власні витрати на собівартість свого центнеру. І це змушує фермерів йти на крайність – обирати між «погано» і «дуже погано», – повідомив Олександр Пеклушенко.

Як і торік, фермери звертатимуться до влади по допомогу. Всі сподівання на активність аграрного фонду, який скуповуватиме у селян їхнє зерно.

Втім, на високу ціну від держави їм розраховувати не доводиться. За тонну ячменю держава пропонує 1200–1300 гривень, пшеницю 2–3-го класу оцінюється у межах 500 гривень.

Сьогодні фермери мріють вийти в нуль: виплатити кредити та розрахуватись із пайщиками, але для цього треба продати ячмінь не менш ніж за півтори тисячі за тонну. Торік на територіях Запорізької області виникали конфлікти між пайщиками та фермерами, тому що орендарі були не спроможні розрахуватись з селянами за паї.

Нині розрахунок відбуватиметься зерном, але чи вдасться фермерам розрахуватись за кредити, невідомо. Про це Радіо Свобода розповідає керівник сільськогосподарського підприємства Віктор Грищук.

Це ціни на грані виживання. Собівартість досягає десь півтори тисячі на один центнер, а ціна буває й менше
Віктор Грищук
«Це ціни на грані виживання. Собівартість досягає десь півтори тисячі на один центнер, а ціна буває й менше. А аграрний фонд: там у них таке положення, що ціни за середньозваженими біржовими цінами. А хто біржами керує?» – обурений фермер.

Є й позитив…

Втім, поряд із мінусами врожаю-2013 є й позитив. У нинішньому році українські фермери вперше почали звертати увагу на зміну клімату, що особливо відчутно на півдні країни. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода розповів директор Департаменту агропромислового розвитку Запорізької облдержадміністрації Андрій Ревуцький.

«Аномальний минулий рік мобілізував наші підприємства – більше стали приділяти уваги вологозберігальним технологіям, більш науковий підхід до посіву та збору врожаю, строки витримуються. Підприємства більш відповідально підійшли до своєї роботи», – каже чиновник.

На наступний рік, говорить Андрій Ревуцький, на державному рівні планують змінити схему посіву полів. Сьогодні цей процес відбувається хаотично. В результаті є перекіс у бік олійних культур, які шкідливі для чорноземів, бо висмоктують всю вологу із землі. Планується ввести чергування посівів, щоб цього уникнути. Як саме це має бути і хто запроваджуватиме таку систему, чиновник не уточнив.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG