Доступність посилання

ТОП новини

Чи підтримає Чехія Україну в її європейських прагненнях?


Міністр закордонних справ України Леонід Кожара
Міністр закордонних справ України Леонід Кожара
Прага – У Чехії другий день перебуває міністр закордонних справ України Леонід Кожара. Його робочий графік напружений: уже відбулись зустрічі й переговори з президентом цієї країни Мілошем Земаном, міністром закордонних справ Яном Когоутом, головою уряду Чехії Їржі Русноком, низкою інших офіційних осіб. Однак чеські ЗМІ майже не коментують візиту чільного українського гостя.

Зі скупих повідомлень про перебування українського міністра закордонних справ у Чехії довідуємось, що серед найважливіших обговорювали питання підготовки візиту в Україну нещодавно обраного третього президента Чехії Мілоша Земана. Його візит в Україну – це також перша його поїздка до країни-члена програми «Східного партнерства».

Важливо також, що Україна традиційно належить до важливих економічних партнерів Чехії. Саме економічна проблематика складала другий важливий блок питань, які порушив у Празі Леонід Кожара. Зокрема, про це дуже коротко інформувало Міністерство закордонних справ Чехії.

Чому, незважаючи на візит чільного українського гостя, ця тема так скупо відображена в чеських ЗМІ? Місцевий політичний аналітик Ондржей Соукуп не вбачає у цьому чогось особливого.

«Чеська Республіка зараз готується до дострокових парламентських виборів, які відбудуться наприкінці жовтня, – каже він. – Та й взагалі закордонна політика ніколи не була в центрі інтересів як пересічних чехів, так і журналістів. Та й до того ж, цей візит є робочим, сторони домовлялись про певні економічні справи, обмінялись поглядами».

Чеська підтримка для України

На думку чеського аналітика, не тільки Чехія, але й інші країни ЄС зараз віддають перевагу уважному спостереженню за Україною, чи виконає вона всі взяті на себе зобов’язання. Адже Україна стоїть на порозі свого історичного вибору – підписання угоди про асоціацію з Європейським союзом. Саме ця тема належить до найважливіших, які порушував міністр Леонід Кожара у Празі. І під час візиту чеського президента до України найцікавішим буде, як він поставиться до українського вибору, з чим приїде до української столиці у жовтні, вважає Ондржей Соукуп.

Чеський президент часто виступає доволі проросійськи, прокремлівськи
Ондржей Соукуп
«Що буде цікавим – це як складеться візит в Україну чеського президента Мілоша Земана, – зазначає він. – Буде цікаво дізнатись, з яким посланням приїде Земан до Києва. Адже це буде одна з останніх зустрічей президента України з представником європейської спільноти перед самітом у Вільнюсі. Буде цікаво спостерігати, як чеський президент, який часто виступає доволі проросійськи, прокремлівськи, – яке він привезе послання щодо європейських прагнень України».

І в уряді Чехії в повідомленні щодо візиту українського міністра закордонних справ наголосили, що співпраця України та Чехії, особливо у площині торговельного обміну і відносин з ЄС, зараз належить до найголовніших.

У середу в Празі Леонід Кожара, який представляє країну, яка головує в ОБСЄ, відкрив триденний економічний форум країн-членів ОБСЄ.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG