Доступність посилання

ТОП новини

Серед найбільших «агресорів» стосовно журналістів – силовики


Натисніть, щоб розгорнути повністю
Натисніть, щоб розгорнути повністю
Київ – Журналісти дедалі більше потерпають від нападів та перешкоджання їхній професійній діяльності. Про це свідчать результати спільного дослідження низки журналістських організацій. Згідно з ним «найактивнішими агресорами» щодо працівників мас-медіа нині є силовики й приватні особи. Тим часом у МВС наголошують, що всіляко зацікавлені у безпеці журналістів і сприяють розслідуванню порушень щодо них.

З початком виборчої кампанії у минулому році кількість нападів на журналістів та перешкоджань їхній діяльності стрімко зросла і нині є, як мінімум, уп’ятеро більшою, ніж 5 років тому.

«У 2013 році за 8 місяців зафіксовано 54 випадки нападів, погроз, різноманітних побиттів і 89 випадків перешкоджань. Якщо порівнювати із 2008 роком, то це більше, ніж у 5-6 разів. У нас лише за липень цього року було 10 випадків нападів на журналістів, у той час, коли за увесь 2008 рік було 8 випадків», – констатує виконавчий директор Інституту масової інформації Оксана Романюк.

При цьому вона зазначає, що якщо у 2010 році дві третини «агресорів» були представниками місцевої влади, то нині вони належать до силових структур чи є приватними особами (зокрема це охоронці, молодики спортивної зовнішності чи родичі високопосадовців).


Вороги серед своїх?

У цілому ж однією з головних причин невтішної тенденції Оксана Романюк називає безкарність нападників, адже протягом 8 місяців 2013 року лише 3 зі 117 зареєстрованих справ направили до суду.

А от головний редактор «Телекритики» Наталія Лігачова каже, що причини слід шукати і у стосунках між самими журналістами, адже деякі з них часто самі є ініціаторами міжосібних інформаційних воєн.

«У тих публікаціях, які друкуються сьогодні (насамперед в інтернеті), 20 відсотків правди, а інші 80 – грубої, тотальної, брутальної брехні. Багатьом зараз аргументи уже просто не потрібні. Просто брутальна брехня, образи. Причому ціллю є зовсім не пошуки правди, хвилює лише одне – «замочити», посіяти підозри серед журналістів. І часто такі публікації знаходять своїх читачів», – каже Лігачова.
13 років без Георгія Гонгадзе
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00

МВС за безпечну і безперешкодну діяльність журналістів – речник

Тим часом речник МВС Сергій Бурлаков наголошує, що журналістам працювати в Україні нині достатньо безпечно, адже мас-медійників захищає «дуже добра законодавча база, якій би позаздрили навіть деякі європейські держави». Та й саме міністерство зацікавлене у безпечній та безперешкодній роботі мас-медійників. Відтак усі справи, де потерпілими є не лише журналісти, але і технічні працівники ЗМІ, перебувають на контролі головного слідчого управління МВС.

Cтало більше кримінальних проваджень за 171 статтею, тобто «перешкоджання професійній діяльності журналіста»
Сергій Бурлаков
«Останнім часом стало більше кримінальних проваджень за 171 статтею, тобто «перешкоджання професійній діяльності журналіста». І стало більше не тому, що стало саме більше випадків таких, а тому, що ця версія для нас стала пріоритетною, і ми повинні перш за все відпрацьовувати саме її, а вже потім, якщо не підтвердилася інформація, перекваліфіковувати й розслідувати далі її за іншою статтею Кримінального кодексу», – говорить він.

Окрім того, Бурлаков наголошує, що у МВС нині діє наказ, який зобов’язує керівників не лише сприяти ЗМІ, але й терміново реагувати і повідомляти міністрові про події, учасниками яких є журналісти.

Водночас головний редактор «Телекритики» Наталія Лігачова констатує, що силові структури наразі жодним чином не відреагували на нещодавнє оприлюднення особистого листування журналістів у ЗМІ.

А вдова загиблого журналіста Георгія Гонгадзе Мирослава та її адвокат Валентина Теличенко вкотре наголошують на тому, що справжні замовники його вбивства досі не покарані.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG